PERSBERICHT - 2005-11-10

Vanaf 18 februari na grondige renovatie en verbouwing weer open voor publiek

Atomium Brussel begint in 2006 aan tweede jeugd

Het Atomium in Brussel begint binnenkort aan zijn tweede jeugd. Het bouwwerk, dat in 1958 met zijn magische 'kristallen bollen 'één van de meest markante publiekstrekkers van de wereldtentoonstelling in de Beklgische hoofdstad was wordt, na een grondige renovatie die in maart 2004 startte, op 18 februari 2006 voor het publiek heropend.

Het Atomium werd ontworpen door ingenieur André Waterkeyn ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling van Brussel in 1958. Het houdt het midden tussen beeldhouwkunst en architectuur en symboliseert een schaalmodel van een ijzerkristal zon 160 miljard keer uitvergroot.

Stoutmoedig
Al vanaf de Oudheid wou de mens zijn wil om zich te verheffen op een architecturale manier uitdrukken. Het Atomium belichaamt de stoutmoedigheid van een tijdperk waarin men het lot van de mens wilde confronteren met wetenschappelijke ontdekkingen.

Kubisch
De negen grote bollen van het Atomium die onderling verbonden zijn door buizen, werden geplaatst volgens de configuratie van het «kubisch gecentreerd model». Deze bollen, elk met een diameter van 18 meter, werden ingericht door de architecten André en Jean Polak.

Heizelvlakte
Het bouwwerk, dat volledig is opgetrokken in staal bekleed met aluminium en dat rust op drie gigantische steunpijlers, domineert met zijn hoogte van 102 meter de hele Heizelvlakte.

Bepalend element
Het was niet de bedoeling dat het Atomium de wereldtentoonstelling van 1958 zou overleven, maar door zijn populariteit en zijn succes werd het een bepalend element van het Brusselse landschap. Door de staat van het Atomium waren renovatiewerken absoluut noodzakelijk.

Voorbereidingen
De voorbereidingen daarvoor werden al in 2003 in gang gezet met hulp van de Federale Regering van België en in samenwerking met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Stad Brussel. In maart 2004 begonnen de daadwerkelijke bouw- en renovatieactiviteiten. Bijna twee jaar later, in februari 2006, wordt het Atomium dus opnieuw voor het publiek toegankelijk.

Toekomstige exposities
Over de toekomstige exposities en tentoonstellingen in het Atomium is nog niets bekend gemaakt. Op de Atomium-website worden daarover althans geen mededelingen gedaan. Daar wordt alleen opgemerkt, dat nieuws daarover medio 2005 zou zijn te verwachten, maar daarin is blijkbaar vertraging opgetreden.

Foto's van het Atomium:
Copyright vzw Atomium/Marie-Francoise Plissart

Informatie over toegangsprijzen >