Gemeente Baarn

Sporten voor ouderen

Sport, gezondheid en gezelligheid
55-plussers komen in beweging met GALM

De gemeente biedt Baarnaars van 55 tot en met 75 jaar, vanaf 18 februari het programma GALM aan. De 55-plussers kunnen dan op een verantwoorde manier sport, gezondheid en gezelligheid combineren. Zij kunnen hiervoor terecht in sportcentrum de Trits en gymzaal De Driesprong. De gemeente roept mensen, die niet actief zijn of een chronische aandoening hebben, op om in beweging te komen.

GALM staat voor Groninger Actief Leven Model. De methode is ontwikkeld aan de universiteit van Groningen en heeft in Baarn al succes gehad. Met dit programma wil de gemeente ouderen die nooit gesport hebben of al gestopt zijn, stimuleren om meer te gaan bewegen.

Fitheidstest

Alle 55- tot 75- jarige uit de wijken Eemdal en Oosterhei krijgen schriftelijk een persoonlijke uitnodiging om mee te doen aan de fitheidstest op 18 februari. Met de resultaten van de test kunnen de begeleiders de deelnemers op een verantwoord niveau laten starten met sporten. Bovendien kunnen de deelnemers na afloop zien, hoe hun conditie zich heeft ontwikkeld.

Na de begintest kan men zich inschrijven voor een introductieprogramma van twaalf weken. Daarbij maken de deelnemers iedere week kennis met verschillende vormen van sport en spel. De lessen worden aangepast aan de mogelijkheden van de deelnemers. Een deskundige begeleider zorgt voor het veilige verloop van de lessen. Plezier in het bewegen staat in dit groepsprogramma voorop. Iedere les wordt gezellig afgesloten met een kopje koffie of thee.

Na het introductieprogramma, kunnen ze nog een vervolgprogramma volgen dat dertig weken duurt. Het plezier in het bewegen blijft het belangrijkste, maar er is ook meer aandacht voor oefeningen en techniek. Voor elke les betalen de deelnemers een klein bedrag.

Deelnemers mogen gerust een bekende meenemen naar de lessen. Die bekende hoeft geen 55-plusser te zijn of aan sport te doen.