Landschap Noord-Holland

Persbericht

Castricum, 6 februari 2006

Informatieochtend over 'paddentrek' in Castricum en Overveen

Samen op pad

Wie geïnteresseerd is in een jaarlijks terugkerende natuurfenomeen, de 'paddentrek', wordt op zijn wenken bediend. Zaterdag 18 februari is over dit onderwerp een informatieochtend in de Hoep in Castricum en de Zandwaaier in Overveen. Jong en oud is welkom. Voor de Noord-Hollandse padden- en amfibieënwerkgroepen betekent deze ochtend de eerste gezamenlijke start van vrijwilligerswerk wat de paddentrek een goede kans van slagen geeft.

Van februari tot eind april, afhankelijk van de temperatuur, ontwaken de padden uit hun winterslaap. Zij trekken van hun droge winterslaapplaats naar een nat zomerverblijf om zich daar te kunnen voortplanten. Tijdens deze trek, de paddentrek, worden duizenden padden doodgereden, omdat wegen en fietspaden zomer- en winterverblijf vaak doorsnijden.

Veel mensen trekken zich het lot van de dieren aan en voeren werkzaamheden uit ter bescherming. Dat gebeurt vaak in groepsverband. Samen zorgen ze voor het plaatsen en onderhouden van gaas en emmers. Die voorzieningen weerhoudt de padden ervan over te steken. Ook waar geen voorzieningen zijn zetten mensen padden over de weg. En tenslotte pleiten zij bij gemeenten voor de aanleg van 'faunapassages', tunnels onder wegen en bruggen, waardoor dieren veilig kunnen oversteken.

Wie meer wil weten over de paddentrek, het leuk vindt zich hiervoor in te zetten of andere werkzaamheden wil doen bij één van de padden- en amfibieënwerkgroepen kan zaterdagochtend 18 februari vanaf 09.30 uur terecht bij de Hoep, Johannisweg 2 in Castricum of bij de Zandwaaier, Tetterodeweg 27 in Overveen. Vanaf 10.00 uur start het programma.

Men krijgt een boeiende lezing over het hoe en waarom van de paddentrek en een vrijwilligersgroep geeft uitleg over hun inspanningen voor de padden. Er is ruime gelegenheid voor nadere kennismaking met de werkgroepen. Ter afsluiting krijgen de aanwezigen een Hollandse lunch aangeboden.

De informatieochtend wordt aangeboden door Landschap Noord-Holland, PWN en de padden- en amfibieënwerkgroepen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lidy Zeinstra, Landschap Noord-Holland, tel. 0251-662250.