Nederlandse Vereniging van Dierentuinen


Amsterdam, 8 februari 2006

NVD dierentuinen in actie voor de neushoorn

Lancering NVD Neushoorn Campagne op 18 februari in Safaripark Beekse Bergen

---

Het voortbestaan van de neushoorn wordt ernstig bedreigd. Momenteel leven er nog slechts zo'n 15.000 in het wild. De vijftien NVD dierentuinen voeren daarom het komende jaar campagne voor het behoud van de neushoorn!

---

De NVD Neushoorn Campagne wordt op 18 februari om 12.45 uur gelanceerd in Safaripark Beekse Bergen. De lokale afdeling van het WNF Midden-Brabant komt dan naar het safaripark om samen met tv-presentatrice Anniko van Santen de campagne te starten. Ook de Neushoorn Stichting Nederland is present en zal voor de WNF Rangers en andere belangstellenden om 15.00 uur een presentatie houden over hun projecten ten behoeve van neushoorns in het wild. Met de onthulling van de door de NVD dierentuinen ontwikkelde reeks themaborden wordt het startsein gegeven voor de campagne activiteiten die de vijftien NVD dierentuinen in 2006 organiseren voor het behoud van neushoorns.

Vandaag de dag bevolken nog maar vijf soorten neushoorns de aarde: de zwarte neushoorn en de witte neushoorn in Afrika en de Javaanse, Sumatraanse en Indische neushoorn in Azië. Niet alleen de stroperij vormt een bedreiging voor de neushoorns, ook blijft er steeds minder van hun oorspronkelijk leefgebied over omdat het wordt ontgonnen tot landbouwgrond. Tegenwoordig staan vier van de vijf soorten neushoorns als 'bedreigd' tot 'zeer bedreigd' te boek. Bescherming van de neushoorn is daarom van het allergrootste belang.

De NVD dierentuinen hopen bij te dragen aan het voortbestaan van de soorten neushoorns door deel te nemen aan de Europese campagne 'Save the Rhinos, the EAZA Rhino Campaign 2005/6'. Save the Rhinos is de vijfde natuurbeschermingscampagne van de Europese Vereniging van Dierentuinen (EAZA). Het doel van de campagne is om zoveel mogelijk dierentuinbezoekers bewust te maken van de moeilijke situatie waarin de neushoorn zich bevindt. Daarnaast is de campagne gericht op het inzamelen van geld voor verschillende projecten ter bescherming van de neushoorn in het wild.

Einde bericht

Meer informatie:
Meer informatie over de NVD Neushoorn Campagne is vanaf 14 februari te vinden op de website van de NVD (www.nvdzoos.nl). Meer informatie over de Europese campagne is te vinden op de EAZA website (www.eaza.net).

Voor informatie over de lancering van de campagne in Safaripark Beekse Bergen:
Hans Orbons (013-5491208) of Klaas-Jan Leinenga (013-5491214), Safaripark Beekse Bergen, Hilvarenbeek

---

Bij de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen zijn de vijftien grootste dierentuinen in Nederland aangesloten. Meer informatie over de NVD vindt u op www.nvdzoos.nl Alle leden van de NVD zijn tevens lid van de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA): www.eaza.net

De NVD dierentuinen zijn:
Vogelpark Avifauna/Alphen a.d. Rijn, DierenPark Amersfoort, Artis/Amsterdam, Apenheul/Apeldoorn, Burgers' Zoo/Arnhem, Dierenpark Wissel/Epe, Dierenpark Emmen, Dolfinarium Harderwijk, Safaripark Beekse Bergen/Hilvarenbeek, GaiaPark/Kerkrade, Aqua Zoo Friesland/Leeuwarden, Dierenrijk Europa/Mierlo, Zoo Parc Overloon, Ouwehands Dierenpark Rhenen, Diergaarde Blijdorp/Rotterdam.
---