PERSBERICHT - 2006-02-09

Exposities, een fantastisch uitzicht en lekker eten in de bovenste bol

Atomium Brussel vanaf 18 februari weer open

Samen met Manneken Pis is het Atomium natuurlijk het symbool van Brussel. De een kleiner dan je altijd dacht, de ander groter dan je had verwacht. Het Atomium is het afgelopen jaar grondig gerestaureerd en gerenoveerd en de negen bollen glimmen weer als nieuw. Met ingang van 18 februari 2006 is het Atomium weer open voor publiek.

Permanente en tijdelijke exposities en een fantastisch uitzicht over Brussel en over Mini-Europa met alle beroemde Europese gebouwen en lekker eten in de bovenste bol. Het restaurant van het Atomium werd omgedoopt tot Atomiam.

IJzermolecule
Het Atomium is een levensgrote ijzermolecule (165 miljard keer vergroot) die sinds de wereldexpositie van 1958 in Brussel staat. De constructie werd bedacht door ingenieur André Waterkeyn en het was in 1958 het meest in het oog springende paviljoen. De planning was om het gebouw na zes maanden af te breken. We zijn nu 48 jaar verder en inmiddels zijn de bollen onlosmakelijk met Brussel verbonden. Aangezien er niet op was gerekend om de constructie zo lang te laten staan was restauratie hard nodig.

Als nieuw
Dat is nu grondig en goed gebeurd, zodat het Atomium er met bijna 50 jaar glimmend en als nieuw uitziet. Waterkeyn heeft nog meegemaakt dat de restauratie aan zijn gebouw werd gestart maar het eindresultaat heeft hij niet meer kunnen zien, hij overleed in 2005. Om hem te eren werd het plein bij het Atomium prompt naar hem vernoemd.

Stuntprijs tot 1 mei Het Atomium is dagelijks open van 10 tot 18uur, en tot 1 mei moet men een speciale toegangsprijs van 7,- betalen. Daarna wordt de toegangsprijs 9, kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Voor groepen zijn uiteraard speciale tarieven. In het restaurant Atomiam is plaats voor 80 personen.

Mini-Europa
Een bezoek aan het Atomium kun je goed combineren met het ernaast gelegen Mini-Europa (foto rechts). Alle beroemde gebouwen van de landen van de Europese unie zijn er in klein formaat (schaal 1:25) vertegenwoordigd en op dit moment komen er ook telkens gebouwen bij van de nieuwe lidstaten van Europa.

Informatie
Atomium
www.atomium.be, tel 0032-2-4754771 of 72, Eeuwfeestlaan/Boulevard du Centenaire, B-1020 Brussel.

Mini-Europa
www.minieurope.com, tel 0032-2-4741311, dagelijks geopend.