PERSBERICHT - 2006-02-09

Presentatie nieuwe fietsboeken Bert Sitters en Guy Raskin op Fiets- en Wandelbeurs

Wereldfietsers verkennen onderkant van België

De Belgische ambassadeur Luc Teirlinck is zeer ingenomen met het feit dat hij op één dag twéé boeken over België in ontvangst mag nemen. Het eerste boek is van de wereldfietser Bert Sitters, het tweede van zijn Belgische collega Guy Raskin. Ze worden op zaterdag 18 februari

Op zaterdag 18 februari worden beide boeken gepresenteerd op de Fiets- en Wandelbeurs in de RAI in Amsterdam. Dat gebeurt in de Forumzaal om 13.00 uur. Aansluitend geeft Sitters een lezing. Om 14.00 uur is er een besloten bijeenkomst met de pers in de Boardroom, met een drankje en een hapje. U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

'Fietsen bij de Zuiderburen'
Het boek van Sitters heeft de titel meegekregen Fietsen bij de Zuiderburen. Hij beschrijft drie routes die elk in een week af te leggen zijn. Ze leiden door schilderachtige stukjes België: het vlakke Vlaamse land, de heuvelende Haspengouw en een handvol klimmetjes in de Ardennen. De trajecten leiden door de natuur, maar ook door historische steden. Plekken als Kortrijk worden aangedaan, waar de roemruchte Guldensporenslag werd uitgevochten. En dan is er nog Dendermonde, de stad van het legendarische Ros Beiaard en de OOranjestad' Diest. Of Tongeren, de oudste stad van België.

Wegdromen
Luik wordt uitgebreid verkend, met zijn rosse straatjes waar George Simenon ronddwaalde op zoek naar inspiratie. Het is ook heerlijk wegdromen in Durbuy, de kleinste stad van België. Dat geldt ook voor de heuvels van de wielerhelden in de Vlaamse Ardennen en voor het geruis van wildstromend water in de echte Ardennen. Verrassende stukjes route liggen aan weerszijden van de taalgrens. Er liggen oude jaagpaden en verlaten spoorwegen. En er wordt gefietst door de mistsluiers van de geheimzinnige Hoge Venen, om uiteindelijk langs de Geul terug te keren naar Nederland.

Fietsen bij de Zuiderburen
Drie routes van een week door België
Bert Sitters
Isbn 9038916597
Prijs 16,95 euro

Fietsen op Romeinse heirwegen
In Boulogne-sur-Mer, aan de immense Atlantische Oceaan, stoomde de Romeinse Keizer Claudius in het jaar 43 zijn vloot klaar voor een aanval op Brittannië. Zijn legioenen hadden een lange weg afgelegd om de zee te bereiken, een weg die nog steeds bestaat, ontdekte schrijver-fietser Guy Raskin.

De heirweg diende oorspronkelijk als een militaire weg. Pas later werd de route ook een handelsweg, die leidde naar Colonia Claudia Ara Agrippinensium, het huidige Keulen. Na uren studeren op gedetailleerde kaarten viel het Raskin op dat vele delen van de verbinding nog steeds bestaan en soms nog gebruik zijn. In Frankrijk als verkeersweg, maar vanaf de Belgische grens loopt het traject doorgaans over kleine wegen. Verkavelingswegen worden ze genoemd.

Markante bezienswaardigheden
De beschreven fietsroute loopt over of in de directe nabijheid van de voormalige heirbaan, biedt markante bezienswaardigheden of uitzonderlijk mooie trajecten in de buurt van het oude tracé. Op gedeelten van zijn route heeft Gaskin Ofietslussen' gecreëerd door gebruikmaking van alternatieve routes. In combinatie met de heirbaan zijn één- of meerdaagse tochten in lusvorm ontstaan, wat zijn gids ook interessant maakt voor korte fietstochten.

Fietsen op Romeinse heirwegen
Guy Raskin
Isbn 9038916752
Prijs 16,95 euro