Gemeente Groningen

maandag 13 februari:
Gemeente verstuurt 90.000 belastingaanslagen

Op zaterdag 18 februari ontvangen ongeveer 90.000 eigenaren en huurders van woningen en bedrijfspanden de jaarlijkse gemeentelijke belastingaanslag. Die valt in de meeste gevallen een stuk lager uit dan vorig jaar door de afschaffing van het gebruikersdeel van de onroerende-zaakbelasting (OZB) op woningen. Hierdoor betalen huurders geen OZB meer. Zij krijgen nog wel een aanslag voor de afvalstoffenheffing. Dat geldt ook voor huiseigenaren. Laatstgenoemde groep betaalt eveneens rioolrechten en het eigenarendeel van de OZB. Tot slot ontvangen alle hondenbezitters een aanslag voor de hondenbelasting. De totale opbrengst van de gemeentelijke belastingen bedraagt in 2006 ongeveer 75 miljoen euro.

Huishoudens die de gemeente machtigen om het bedrag automatisch van hun bank- of girorekening af te laten schrijven, kunnen de totale belastingaanslag in 10 maanden betalen. De 50.000 huishoudens die nog geen gebruik maken van automatische incasso hebben afgelopen weekeinde een brief over dit onderwerp met een machtigingskaart ontvangen. Wie in het verleden de gemeente al eens gemachtigd heeft, hoeft dat niet nogmaals te doen.

Voorafgaand aan de aanslag wordt de gemeentelijke Belastingkrant huis-aan-huis in de stad bezorgd. Hierin staat onder meer een interview met wethouder Dekker van Financiën. Ook bevat de krant uitleg over de verschillende belastingsoorten, de WOZ-waarde en de mogelijkheid om kwijtschelding aan te vragen. Verder laat de gemeente zien waar het belastinggeld voor wordt gebruikt. Het gaat onder meer om het afvoeren van huisafval, de riolering, groenvoorzieningen, sportgelegenheden, bestrating en het onderhoud van begraafplaatsen.

Foto van hetTschumipaviljoen

Naar boven
Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09.00 - 16.00 uur
en donderdagavond
van 18.00 - 20.00 uur
Meer openingstijden
Bezoekadres
Gemeente Groningen
Kreupelstraat 1
9712 HW Groningen
telefoon: (050) 367 70 00
Meer bezoekadressen