Ingezonden persbericht


Schaaksimultaan met Hans Böhm in het museum!

Op 18 februari 2006 tussen 13.30 en 16.00 uur schaakt de bekende internationaal schaakmeester Hans Böhm een simultaanwedstrijd tegen bezoekers van Singer Laren.
Deze wedstrijd wordt georganiseerd ter gelegenheid van de tentoonstelling Mondriaan, Breitner, Sluijters e.a. De onstuitbare verzamelaar J.F.S. Esser. Esser was een bekende schaker en in 1913 werd hij Nederlands schaakkampioen. De schaaksimultaan tussen de schilderijen van Essers schilderijen in de museumzalen is gratis voor museumbezoekers, wel moet u een entreekaartje voor de tentoonstelling kopen. Inmiddels heeft een maximum aantal spelers zich ingeschreven. Toeschouwers zijn welkom.

J.F.S. Esser (1877-1946), arts, verzamelaar en schaakkampioen Het leven van Johannes Fredericus Samuel Esser was zeer uitzonderlijk. Grondlegger van de plastische chirurgie, verzamelaar van het vroeg modernisme, schaker, hij was altijd actief. Op elk terrein waar hij mee bezig was wist hij opmerkelijke resultaten te behalen.

Als scholier begon Esser zijn schaakcarrière in Leiden. In 1893 richtte hij de schaakclub Morphy op en werd schaakkampioen van Leiden. Tijdens zijn studie medicijnen werd hij in 1898 voorzitter van de Leidse studentenschaakclub Alapin en was hij jarenlang redacteur van het Tijdschrift van de Nederlandse Schaakbond. Als scheepsarts maakte hij in 1904 een reis naar de Azoren, Venezuela, Curaçao, New York. De kapitein waarmee hij schaakte was zo onder de indruk dat hij Carácas waarschuwde. Bij aankomst speelde Esser geblinddoekt simultaan tegen een groep schakers op de kade. In 1908 won hij ex aequo de eerste prijs in de hoofdgroep van de Bondwedstrijden in Haarlem. Dit werd als het onofficiële Nederlands kampioenschap beschouwd. In Utrecht speelde Esser vele malen tegen A.G. Olland, van wie hij uiteindelijk in 1913 van wist te winnen. In datzelfde jaar werd hij Nederlands schaakkampioen.

Tot en met 28 april in Singer Laren
Mondriaan, Breitner, Sluijters e.a. De onstuitbare verzamelaar J.F.S. Esser
In zijn Amsterdamse periode als arts bracht Esser meer dan 800 kunstwerken bij elkaar. Singer Laren toont een deel van deze collectie met werken van onder meer George Hendrik Breitner, Leo Gestel, Piet van der Hem, Isaac Israels, Piet Mondriaan, Jan Sluijters, Piet Wiegman en Willem Witsen. De collectie is uniek omdat deze een beeld geeft van een belangrijk tijdvak uit de Nederlandse moderne kunst: de opkomst van het Amsterdamse luminisme. De getoonde werken zijn voor een groot deel in particulier bezit en nog nooit eerder geëxposeerd.

Openingstijden: di t/m zo. 11.00 - 17.00 uur

Singer Laren
Oude Drift 1
1251 BS Laren
035 539 39 39
www.singerlaren


---

Voor informatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Saskia Bekke 035 - 5393950, SBekke@singerlaren.nl

Wilt u Hans Böhm vooraf even
spreken, tussen 13.00 en 13.30 uur en/of wilt u een foto maken van de wedstrijd, kunt u contact opnemen met Saskia Bekke, 035 5393950 SBekke@singerlaren.nl
Inmiddels kunnen mensen zich niet meer aanmelden om zelf te spelen, maar mogen uiteraard wel toeschouwer zijn.
Met vriendelijke groet
Saskia Bekke
Singer Laren