RTV-Noord-Holland


PERSBERICHT

AMSTERDAM, 17 februari 2006

'Van Jonge Leu en Oale Groond' zaterdag a.s. van start bij RTV N-H

Morgen 18 februari gaat de regiosoap 'Van Jonge Leu en Oale Groond' van start bij RTV Noord-Holland. De dramaserie rond de Twentse familie Wildspieker zal nu ook dertig weken lang te zien zijn bij de Noord-Hollandse regionale omroep.

In de eerste aflevering is vader Hendrik Wildspieker overleden, waarna zijn kinderen naar Twente komen voor de begrafenis. Dochter Fenna, journalist te Zwolle en niet al te gelukkig in haar huwelijk; Alwie, de beoogde bedrijfsopvolger die zijn eigen weg is gegaan en alle zeilen moet bijzetten om aan de wensen van zijn vrouw te kunnen voldoen; en Monkie, de jongste en de sportieveling van de familie. Alwie dringt aan op familieoverleg over moeder Minie, die niet alleen op de boerderij kan blijven wonen. Komt het tot een verkoop, of trekt er iemand bij Minie in?

'Van Jonge Leu en Oale Groond' werd op TV Oost een gigantisch succes! De eerste aflevering werd door een kleine 300-duizend kijkers bekeken. Nooit eerder had een programma op de regionale zender zoveel kijkers. Daarnaast gaat de DVD als warme broodjes over de toonbank.

De dialogen in de regiosoap zijn hoofdzakelijk in de streektaal echter is de serie ondertiteld daar waar nodig. Van Jonge Leu en Oale Groond wordt geproduceerd door Nijenhuis & de Levita Film en TV. De serie wordt deels geregisseerd door Johan Nijenhuis. Herman Finkers fungeert als creatief adviseur en speelt daarnaast de rol van loonwerker Gerrit Olde Weernink.

RTV N-H onderzoekt momenteel de mogelijkheden om een eigen regionale soap te ontwikkelen. 'De oude polder en de nieuwe tijd' luidt de werktitel van de soap waarvan de opnamen komende zomer kunnen beginnen. Johan Nijenhuis is aangetrokken als regisseur. Gerrit Mollema uit Bergen ('Baantjer') schreef in opdracht van NL Film & TV een samenvatting van de eerste twee afleveringen die in januari volgend jaar te zien kunnen zijn.

Voor de regiosoap van 17 of 24 afleveringen is één miljoen euro nodig. In de soap van RTV Oost hadden bedrijven als Bolletje, Wehkamp, OAD en Grolsch elk een aandeel. RTV NH is momenteel op zoek naar dergelijke partijen in de provincie Noord-Holland.


---
Noot voor de redactie: