Politie Amsterdam-Amstelland

Hoofd 020 - 559 22 communicatie 85 Peter van der
Maat

Pers- en externe 020 - 559 36 voorlichting 80

Ron Moes
Remco GerretsenGerard
Rob van der Vrooland
Veen Leo
Dortland

E-mail: Website:
pers@amsterdam.politie.nl www.politie-amsterdam-amstelland.nl

Veelplegers onverbeterlijk, misdrijven zelfs tijdens proefverlof gepleegd / Amsterdam-Amstelland (18/02/2006)

(Ketenaanpak nog altijd onvoldoende, veelplegers verantwoordelijk voor tweederde van het aantal misdrijven)

Veelplegers onverbeterlijk, misdrijven zelfs tijdens proefverlof gepleegd

Nieuw onderzoek in opdracht van de politie Amsterdam-Amstelland toont aan dat de ketenaanpak van veelplegers nog altijd niet sluitend is. Het vandaag verschenen beleidsondersteunend onderzoeksrapport 'Bekentenissen (Veelplegers over hun dagelijks werk)' laat zien, dat de 5800 veelplegers actief binnen onze regio (16 procent van de Amstellandse criminelen), verantwoordelijk zijn voor 63 tot 68 procent van de criminaliteit.

Het komt regelmatig voor dat de politie Amsterdam-Amstelland het zwaarste type veelpleger (dat voor 2 jaar opgesloten zit in de Inrichting Stelselmatige Daders) tijdens proefverlof vier a vijf keer moet arresteren omdat hij opnieuw de fout ingaat. Korpschef Bernard Welten stel vast: 'Er wordt vaak naar de politie gekeken als het om veelplegers gaat. Maar als wij mensen twintig tot dertig keer per jaar oppakken, dan geeft dat aan dat de knelpunten zitten in het systeem na ons.'

Voor het onderzoek werden in totaal ruim 200 veelplegers (minstens drie keer verdacht van een misdrijf in twaalf maanden) over hun criminele carrière geïnterviewd. De volgende groepen worden onderscheiden: de jeugdigen tot 25 jaar, goed voor gemiddeld 42 misdrijven per jaar; oudere (+25 jaar) niet verslaafde veelplegers, goed voor 36 misdrijven per jaar en verslaafde veelplegers (+25 jaar), die met gemiddeld 88 misdrijven per jaar de kroon spannen. Deze laatste groep staat veelal bekend als notoire overlastveroorzakers, maar onderzoek toont aan dat hun gedrag het veroorzaken van overlast ver overstijgt. Zij vertonen vaak zeer intimiderend gedrag en zijn betrokken bij delicten als straatroof, bedreiging, mishandeling, openlijke geweldpleging, aanranding en zakkenrollerij. Daarmee dragen zij in belangrijke mate bij aan de onveiligheidsgevoelens van burgers.

De uitkomst van dit onderzoek lijkt een legitimatie voor het huidige beleid dat op specifieke doelgroepen is gericht. Voortdurende en ketengeregisseerde aandacht voor veelplegers is de meest effectieve manier om aangiftecriminaliteit verder omlaag te brengen evenals het benutten van de schaarse celcapaciteit juist voor deze doelgroep.

Welten: 'Daar zit 'm nou net de kneep. Er zijn vier zorgboerderijen en nog geen 250 ISD-plaatsen. Met 5800 veelplegers kun je vaststellen dat deze overheidsmaatregelen onvoldoende zijn. En wat wij ook doen, op deze manier wordt het probleem nooit opgelost. Wij vangen de vis en die verdwijnt vervolgens in een emmer zonder bodem. De materiële en immateriële schade die deze mensen veroorzaken is gigantisch. En alles is goedkoper dan hen vrij te laten rondlopen.'

Het identificeren, volgen en van de straat houden van veelplegers, levert volgens de politie Amsterdam-Amstelland een belangrijke bijdrage aan de veiligheid en het veiligheidsgevoel. Bovendien ontlast het de strafrechtketen in grote mate. Verder zou de ISD-maatregel vaker moeten worden toegepast en is uitbreiding van gecontroleerde medische verstrekking van heroïne gewenst.

Op basis van dit rapport is de conclusie gerechtvaardigd dat OM en rechterlijke macht bij strafeis en strafoplegging meer rekening moeten houden met het kennelijk onverbeterlijke gedrag van veelplegers.

Enkele tijdens de interviews opgetekende uitspraken van veelplegers:

'Van de 100 diefstallen werd ik er één gepakt. Negenennegentig keer jat ik voor mezelf en één keer voor justitie'

'Ik wilde echt bij de groep horen. Ik zag een ijskar staan en jatte een hele doos met ijs'

'Als het tegen de 100-ste keer liep, liet ik me gewoon een keer pakken voor een bed en een warme cel'

'De laatste keren dat ik werd opgepakt voelde ik me een steeds grotere lul worden. Elke dag pleegde ik meer dan vijf diefstallen, en dat elke dag van de week. Vastzitten hielp niet. Als ik vrij kwam ging ik meteen weer jatten'

'Je krijgt toch alleen maar methadon in je mik geschoven en daarna kan je weer oprotten'