Ministerie van Algemene Zaken


1red16599
17-02-2006, NOS, Met het oog op morgen, R.1, 23.07 uur

MINISTER-PRESIDENT BALKENENDE, NA AFLOOP VAN DE WEKELIJKSE MINISTERRAAD,

OVER TAÏDA PASIC, SALOMON KALOU EN OLYMPISCHE SCHAATSWEDSTRIJD

WALLAART:
Is uw dochter Amelie al eens thuis gekomen met het bericht dat één van haar klasgenootjes wordt uitgezet door de IND?


BALKENENDE:
Nee.

WALLAART:
Dus dat is een heel geluk. Maar stel het gebeurt een keer en zij vraagt u: papa, waarom? Wat zegt u dan?


BALKENENDE:
Dan moet ik uitleggen waarom iemand niet in Nederland mag blijven en dan denk ik, zoals alle kinderen dan reageren, dat er dan teleurstelling bij je eigen dochter bestaat. Dat kan ik me heel goed voorstellen want het gaat er niet over of iemand wel of niet is uitgeprocedeerd, het gaat gewoon over iemand die in je klas zit. Dat begrijp ik heel goed.

WALLAART:
Dat is een gesprek dat op dit moment natuurlijk duizenden gezinnen bezighoudt.


BALKENENDE:
Dat is ook zo.

WALLAART:
Veel aandacht heeft het geval van Taïda Pasic. Wat vindt u: mag ze blijven of niet?


BALKENENDE:
U weet dat mevrouw Verdonk een eerste verantwoordelijkheid heeft. Ze heeft ook gezegd dat het niet kan, dat geldt op grond van de regels die bestaan. Daarin volg ik minister Verdonk. Het zijn altijd moeilijke afwegingen. Ik weet net zo goed als u dat mevrouw Verdonk het niet makkelijk heeft met al dit soort beslissingen want je hebt aan de ene kant te maken met regels en tegelijkertijd heb je te maken met jonge mensen. Tegelijkertijd: we kennen nu eenmaal in Nederland het respecteren van rechterlijke uitspraken, van procedures en wat dat betreft volg ik haar.

WALLAART:
Ze moet dus vertrekken.


BALKENENDE:
Ja. Dat klinkt hard maar het is wel de uitkomst van de afwegingen die zijn gemaakt.

WALLAART:
Toch meldde minister Maria van der Hoeven gisteren op haar weblog dat ze sympathiek tegenover haar verlangen staat.


BALKENENDE:
Ja, maar u moet dan wel het hele verhaal van mevrouw Van der Hoeven vertellen. Maria van der Hoeven heeft natuurlijk gewoon volstrekt gelijk toen ze zei dat mevrouw Verdonk een eerste verantwoordelijkheid heeft en dat zij ook zal ondersteunen en respecteren wat minister Verdonk zal besluiten. Dus wat dat betreft werd er gewoon met één mond gesproken. Mevrouw van der Hoeven heeft wel iets anders gezegd. Ze heeft gekeken vanuit haar rol in het onderwijs; wat betekent het als je een opleiding niet kunt afmaken. Daar hebben we het vandaag in de ministerraad over gehad en dat heeft wel geleid tot enig misverstand, moet ik zeggen. We zijn er wat dat betreft denk ik in het kabinet heel goed uitgekomen. Mevrouw Van der Hoeven heeft nog eens aangegeven dat zij achteraf minder gelukkig is met de manier waarop ze haar opvattingen naar buiten heeft gebracht.

WALLAART:
Toch vind ik dat vreemd want mevrouw Van der Hoeven staat niet bekend als een flapuit.


BALKENENDE:
Nee, maar goed, iedereen wordt met dit soort onderwerpen geconfronteerd. Je gaat niet over één nacht ijs, je denkt erover na. Dat zal bij u zo zijn en dat geldt ook voor mij. Maar uiteindelijk hebben we wel te maken met het respecteren van genomen beslissingen in het verleden, met consistentie, hoe moeilijk dat soms ook is in een uitzonderlijk geval. Wat dat betreft is dat vandaag nog eens onderlijnd: het kabinet steunt mevrouw Verdonk en dat geldt ook voor de minister van Onderwijs.

WALLAART:
Er zijn mensen die vinden dat minister Van der Hoeven aan schone handen politiek doet. Zo van: OK, Verdonk gaat erover, maar ik heb toch maar even gezegd wat ik er eigenlijk in mijn hart van vind.


BALKENENDE:
Laat ik maar niet ingaan op wat anderen erover zeggen. We hebben vandaag uiteraard over deze kwestie gesproken in de ministerraad. Dat is ook terecht omdat het kabinet altijd met één mond behoort te spreken. Het kan best eens zijn dat je niet hetzelfde over iets denkt maar in dit geval wetend ook dat je hebt te maken met procedures, dan behoort het ook zo te zijn dat de verantwoordelijkheid van de eerste minister die hiermee te maken heeft, dat die wordt gerespecteerd.


-KALOU-

WALLAART:
Een ander individueel geval dat Nederland bezig houdt is dat van voetballer Salomon Kalou. Iedereen die er verstand van heeft zegt: geef hem nou een Nederlands paspoort. Wat vindt u?


BALKENENDE:
Daar doe ik geen uitspraken over want u weet dat de zaak onder de rechter is. We hebben te maken met uitspraken. Ik vind het niet op mijn weg liggen om daar nu opvattingen over te hebben.

WALLAART:
Laten we het dan over het beleid hebben. Vindt u dat migranten loyaal moeten zijn aan de Nederlandse samenleving?


BALKENENDE:
Ja. Dat is natuurlijk het wezen van inburgering. Wanneer mensen uit andere landen hier komen, ze mogen hier blijven, dan zeggen we altijd: er zijn een aantal dingen die van groot belang zijn: dat is de taalbeheersing, het respecteren van de Nederlandse rechtsorde en het delen van bepaalde waarden.

WALLAART:
Vandaar dus ook die ceremonie. Als iemand zijn paspoort krijgt, met de vlag, het Wilhelmus, dat is niet voor niks dus.


BALKENENDE:
Waarom kiezen we voor die ceremonies? Dat is juist om mensen het gevoel te geven van: je hoort er volledig bij. Ik heb een keer het verhaal gehoord van iemand uit Amsterdam, een bekend schrijver, die kreeg zijn Nederlanderschap per post. Dat vond hij eigenlijk niks. Hij was blij dat hij Nederlander was geworden en dacht; is dat alles? Ik ben blij dat we nu gaan werken met die ceremonies om aan te geven: als je dan kiest voor de Nederlandse samenleving dan is het ook echt een belangrijke stap en dat mag je ook zichtbaar maken.

WALLAART:
En als nou een migrant, echt een toptalent, kiest voor de Nederlandse samenleving, bereid is zijn land van herkomst achter zich te laten om de kleuren van het Nederlands elftal te verdedigen. Dat lijkt toch het toppunt van loyaliteit.


BALKENENDE:
Ja ja, dat noemt u een vraag over het beleid. Nee, dat is een beetje flauw. Deze zaak van de voetballer is onder de rechter en daar ga ik geen uitspraken over doen. Bovendien geldt wel: iedereen moet op eenzelfde manier worden behandeld. Het zou toch niet goed zijn als je zegt: voor de een mag het wel, omdat die toevallig een goede voetballer is en voor anderen mag het weer niet. Het gaat erom dat je de regels die bestaan op de goede manier toepast. Dan wordt de zaak onderworpen aan het oordeel aan de rechter en dat zal moeten worden gerespecteerd. Dat geldt ook in dit geval.

WALLAART:
Behalve bij Prinses Máxima want die was in no time genaturaliseerd.


BALKENENDE:
We gaan nu toch allerlei ongelijke dingen met elkaar vergelijken. Ik ben wel ontzettend blij hoe Prinses Máxima in Nederland functioneert. Wat het mooie is met Prinses Máxima is als je ziet hoe zij de taal beheerst, actief is, dat is natuurlijk geweldig.


-SCHAATSEN-

WALLAART:
Ze was ook bij het schaatsen van de week. U gaat daar aanstaande dinsdag naartoe, 1500 meter voor mannen. Ik zeg 1 Davis, 2 Hedrick, 3 Fabrice. Wat is uw lijstje?


BALKENENDE:
Van mij mogen de Nederlanders op de plaats 1 tot en met drie.

WALLAART:
Gaan ze het redden denkt u?


BALKENENDE:
Ik hoop het wel. De 1500 meter is natuurlijk en fantastische afstand. Alle afstanden zijn mooi maar de 1500 is mooi omdat het zo ontzettend spannend is, gaat met forse rondetijden gepaard. Nederlanders hebben in het verleden ook bewezen goed te presteren op deze afstand. Maar de concurrentie is fors. Aan de andere kant: als je ziet dat er medailles binnen worden gehaald.

WALLAART:
Gaat u dan ook met een oranje pruik en zo?


BALKENENDE:
Ik denk niet dat het een pruik zal zijn maar dat ik iets oranjes aan zal hebben, zal ongetwijfeld het geval zijn. (Letterlijke tekst, ongecorrigeerd, LJ)