Nederlandse Vereniging van Dierentuinen


Hilvarenbeek, 18 februari 2006

Neushoorn Campagne van start
in NVD dierentuinen

Anniko van Santen lanceert campagne in Safaripark Beekse Bergen
---

Vandaag, 18 februari 2006, werd de NVD Neushoorn Campagne gelanceerd in Safaripark Beekse Bergen. Daar gaf Anniko van Santen het startsein voor de vele campagne activiteiten die komend seizoen in de vijftien NVD dierentuinen worden georganiseerd ten behoeve van het behoud van de neushoorn in het wild.

---

Anniko van Santen onthulde de speciale NVD Neushoorn Campagne bebording, die vanaf vandaag in alle NVD dierentuinen te zien is. De borden vragen aandacht voor de moeilijke situatie waarin de neushoorn zich in het wild bevindt: vier van de vijf soorten neushoorns staan te boek als 'bedreigd' tot 'zeer bedreigd'! Naast vele belangstellenden waren ook de rangers van de lokale afdeling van het Wereld Natuur Fonds en de Neushoorn Stichting Nederland aanwezig bij de lancering. Zij benadrukten het belang van de bescherming van de neushoorns in het wild.

De NVD Neushoorn Campagne is onderdeel van de campagne 'Save the Rhinos' van de Europese Vereniging van Dierentuinen (EAZA). Het doel van de campagne is om zoveel mogelijk dierentuinbezoekers bewust te maken van het feit dat het voortbestaan van de neushoorn ernstig wordt bedreigd. Daarnaast is de campagne gericht op het inzamelen van geld voor verschillende projecten ter bescherming van de neushoorn in het wild in Azië en Afrika. Het doel is om met de campagne minstens 350.000 te verzamelen. De NVD dierentuinen hopen hieraan meer dan 50.000 bij te dragen.

Activiteiten in de NVD dierentuinen
Naast de gezamenlijke thema-expositie, organiseren de vijftien NVD dierentuinen elk hun eigen campagne activiteiten. Zo is er bijvoorbeeld in Artis een levensgroot model van de zwarte neushoorn te bewonderen en heeft DierenPark Amersfoort een neushoorntransportkist omgetoverd tot expositieruimte. In Diergaarde Blijdorp is een speciale neushoornspeurtocht uitgezet en Safaripark Beekse Bergen biedt een exclusief kijkje in de stallen van de neushoorns. Alle NVD dierentuinen verkopen bovendien speciale neushoorn artikelen in de souvenirshops waarvan een deel van de opbrengst naar de campagne gaat. In mei staat er een estafetteloop gepland die langs de neushoornhoudende dierentuinen zal voeren.

Neushoorns in de NVD dierentuinen
In de NVD dierentuinen worden de witte neushoorn en de Indische neushoorn gehouden: de witte neushoorn in Burgers' Zoo, Safaripark Beekse Bergen en Dierenpark Emmen en de Indische neushoorn in DierenPark Amersfoort en Diergaarde Blijdorp. Deze dierentuinen doen mee aan de Europese fokprogramma's (EEP's) van deze soorten en zorgen regelmatig voor nageslacht. Zo is er in Diergaarde Blijdorp onlangs nog een Indische neushoorn geboren. Safaripark Beekse Bergen is Europees koploper op het gebied van het fokken van witte neushoorns. Er zijn in dit park al meer dan twintig neushoorns geboren.

Einde bericht

Meer informatie:
Meer informatie over de NVD Neushoorn Campagne is te vinden op de website van de NVD (www.nvdzoos.nl). Meer informatie over de Europese campagne is te vinden op de EAZA website (www.eaza.net).

Beeldmateriaal:
Hoge resolutie foto's van de lancering van de campagne zijn te vinden op www.nvdzoos.nl/pers

Ook kunt u contact opnemen met:
Hans Orbons, Safaripark Beekse Bergen: 06-51525590 Jenny van Leeuwen, Nederlandse Vereniging van Dierentuinen: 020-5200750 (gedurende het weekend: 015-2190929)
---

Bij de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen zijn de 15 grootste dierentuinen in Nederland aangesloten. Meer informatie over de NVD vindt u op www.nvdzoos.nl Alle leden van de NVD zijn tevens lid van de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA): www.eaza.net

De NVD dierentuinen zijn:
Vogelpark Avifauna/Alphen a.d. Rijn, DierenPark Amersfoort, Artis/Amsterdam, Apenheul/Apeldoorn, Burgers' Zoo/Arnhem, Dierenpark Wissel/Epe, Dierenpark Emmen, Dolfinarium Harderwijk, Safaripark Beekse Bergen/Hilvarenbeek, GaiaPark/Kerkrade, Aqua Zoo Friesland/Leeuwarden, Dierenrijk Europa/Mierlo, Zoo Parc Overloon, Ouwehands Dierenpark Rhenen, Diergaarde Blijdorp/Rotterdam.
---