Politie Amsterdam-Amstelland

Hoofd 020 - 559 22 communicatie 85 Peter van der
Maat

Pers- en externe 020 - 559 36 voorlichting 80

Ron Moes
Remco GerretsenGerard
Rob van der Vrooland
Veen Leo
Dortland

E-mail: Website:
pers@amsterdam.politie.nl www.politie-amsterdam-amstelland.nl

Aanvullend persbericht op 'Bekentenissen' veelplegers / Amsterdam (18/02/2006)

In aanvulling op eerdere berichtgeving over het onderzoek 'Bekentenissen. (Veelplegers over hun dagelijks werk)' maakt de Regiopolitie Amsterdam-Amstelland voor het goede begrip bekend dat er tevredenheid bestaat over de huidige ketenaanpak. Gemeente Amsterdam, Openbaar Ministerie en politie werken daarbij nauw samen aan onder meer de ISD-maatregel (Inrichting Stelselmatige Daders) en werken eraan om dit te continueren, te verbeteren en uit te breiden.

De Amsterdamse driehoek heeft sinds 1999 methodische aanpak van veelplegers onder de aandacht gebracht als strategie om de regio veiliger te maken. Deze strategie werkt, de criminaliteit daalde sindsdien. De driehoek zal de media binnenkort nader informeren over de veiligheidscijfers van het afgelopen jaar.

De opmerking in het Parool, dat 'terwijl burgemeester Job Cohen en hoofdofficier van justitie Leo de Wit menen dat belangrijke stappen zijn gezet om veelplegers te stuiten, Welten nog zeer ontevreden is' is onjuist. Welten heeft dit niet gezegd. Hij heeft slechts willen aangeven dat de aanpak nog niet afdoende is. De maatregelen werken wel degelijk, maar er zijn bijvoorbeeld te weinig cellen voor alle veelplegers.

De korpsleiding betreurt dat er in de media een verkeerd beeld is ontstaan. De politie werkt samen met het bestuur en het OM aan een integrale aanpak van veelplegers. Deze aanpak is binnen de huidige mogelijkheden succesvol. Uitbreiding van de beschikbare capaciteit is onderdeel van nader overleg met de rijksoverheid.