PERSBERICHT - 2005-10-10

Samenbundeling in één Fiets en Wandelbeurs

Fiets- en Wandelbeurs in de RAI

Op 18 en 19 februari 2006 vindt in de RAI één gecombineerd landelijk evenement plaats voor de groeiende groep van fietsers en wandelaars die informatie willen over vakantie en recreatie: de Fiets en Wandelbeurs. De beurs wordt gehouden in een aantal hallen van de Amsterdam RAI en een deel van het aangrenzende congrescentrum.

De belangstelling voor fiets- en wandelvakanties neemt nog steeds toe, ondanks sombere economische geluiden. Steeds meer nieuwe gebieden worden ontdekt, maar ook de korte fiets- en wandelvakantie dichter bij huis stijgt in populariteit. Vooral voor de korte fiets- en wandelreizen is 2006 een gunstig jaar, omdat Pasen, Hemelvaart en Pinksteren laat vallen. Op de nieuwe Fiets en Wandelbeurs vinden fietsers en wandelaars de informatie die nodig is voor een geslaagde vakantie.

Beurs op maat
Al in januari van 2005 was er een samenwerking tussen de Fietsvakantiebeurs en de Wandelmarkt. Zowel de bezoekers als de standhouders waren zeer tevreden over deze koppeling. Als enige vakantiebeurs in de Benelux kende deze beurs dit jaar een stijging van het aantal bezoekers. Niet zomaar maar een stijging, maar een bezoekerstoename van meer dan 120 %! Dit percentage is een bevestiging van de toegenomen belangstelling voor wandelen en fietsen tijdens de vakantie en vrije tijd. Verder blijkt er duidelijk behoefte aan een beurs met een aanbod op maat.
De combinatie van fietsen en wandelen wordt nu structureel gepresenteerd onder de nieuwe naam Fiets en Wandelbeurs. In 2006 vindt ook geen Op Pad Beurs plaats. De redacties van Op Pad en Toeractief, een andere ANWB-uitgave, en de redactie van Grasduinen werken nu mee aan een optimaal inhoudelijk programma op de Fiets en Wandelbeurs.

Evenwichtigheid en kwaliteit
Op de beurs vinden de bezoekers o.a. reisorganisaties, verkeersbureaus, VVVs, reisboeken en gidsen, buitensportmaterialen, wandelschoenen, fietstassen, wandel- en fietsorganisaties, kleding, buitensportbladen, en natuurlijk veel fietsen en fietsaccessoires, kortom een totaalpakket op maat voor de fietsers en wandelaars op reis. Bij de samenstelling streeft de organisatie naar evenwichtigheid en kwaliteit van het aanbod. Ook aan kleine reisorganisaties wordt gedacht: er is een speciaal verzamelpaviljoen Kleine Organisaties. Vaak hebben de kleintjes een specifiek aanbod.

Acht zalen met lezingen en workshops
Behalve het commerciële aanbod staat de informatie eveneens centraal. In acht zalen van het congrescentrum vindt een gevarieerd programma van lezingen en workshops plaats. Tijdens de lezingen nemen ervaren fietsers en wandelaars hun publiek mee door fraaie gebieden, dicht bij huis en ver weg, door middel van een boeiend verhaal ondersteund door fraaie beelden.

Frank van Rijn
De bekendste Nederlandse fietsreiziger, Frank van Rijn, komt speciaal eerder naar huis om op de Fiets en Wandelbeurs lezingen te verzorgen over zijn opmerkelijke fietsavonturen, hoewel Frank een hekel heeft aan de Nederlandse winter.

Praktische zaken
In de workshops komen allerlei praktische zaken aan de orde ter voorbereiding van een fiets- of wandelreis, zoals: kaart- en kompaslezen, GPS, fotografie onderweg, fietstechniek, pech onderweg, geschikte materialen en handige tips.

Fietsers informeren fietsers en wandelaars informeren wandelaars In de paviljoens Fietsers informeren Fietsers en Wandelaars informeren Wandelaars is een scala aan informatie aanwezig over tal van interessante gebieden, fietsroutes en lange-afstandswandelpaden. In dit paviljoen staan géén reisorganisaties, maar fietsers en wandelaars met specifieke ervaring in hun favoriete streken. Consumentenvoorlichting dus dóór consumenten.

Fietsparcours en Nordic Walking parcours
Op het fietsparcours is de mogelijkheid om de nieuwste, maar ook aparte en traditionele modellen in de praktijk te testen. Voor wandelaars komt er een uitgebreid Nordic Walking parcours. De belangstelling voor deze vorm van wandelen zit een stroomversnelling. Belangstellenden kunnen hier kennis maken met Nordic Walking, dat zorgt voor een evenwichtiger gebruik van de spieren dan het traditionele wandelen.

Verder zijn op de beurs tal van noviteiten en presentaties van nieuwe fiets- en wandelgidsen: dichtbij huis, maar ook verder weg.

De organisatie van de Fiets en Wandelbeurs is in handen van Holcus. Zie ook de site: www.fietsenwandelbeurs.nl

Fiets en Wandelbeurs
zaterdag 18 en zondag 19 februari 2006
Amsterdam RAI
10:00 18:00 uur
Toegang 10,- ,
kinderen tot 12 jaar gratis (onder begeleiding)

Noot voor de redactie (