Bewoners Oosterhout knappen samen flat op

Zelfschilderproject woningcorporatie Cires en pébé vastgoedonderhoud

OOSTERHOUT (N.BR), 20060214 -- In Oosterhout start zaterdag 18 februari een uniek samenwerkingsproject. Bewoners van drie woongebouwen gaan zelf aan de slag om de gemeenschappelijke ruimte in de souterrains op te knappen. Het initiatief komt van woningcorporatie Cires. De technische leiding is in handen van pébé vastgoedonderhoud b.v. uit Sprang-Capelle.


Volgens directeur Lies de Groot van Cires is het een goed voorbeeld van hoe bewoners betrokken worden bij de eigen leefomgeving. "Als ze zelf in de weer zijn geweest met kwast en roller hebben zij een beter inzicht in wat erbij komt kijken om hun woonomgeving leefbaar te houden. Dat is niet alleen voor ons prettig, maar ook voor de bewoners zelf, zo geven zij aan." Van drie van de zes flats op het Paterserf in de Wijk Oosterheide krijgen de bergingsgangen een schilderbeurt. Het onderste gedeelte van de muren wordt donkergrijs gecoat. Het bovenste deel wordt helderwit gesausd.

Volleerd schilder
Omdat dat goed moet gebeuren is professionele hulp ingeroepen van pébé vastgoedonderhoud b.v. uit Sprang-Capelle. Algemeen directeur Tamara van Pinxteren hierover: "Het contact met Cires bestaat al heel wat jaren. We zijn blij dit initiatief te kunnen ondersteunen. Onze mensen zien immers dagelijks wat onderhoudswerk bijdraagt aan de leefbaarheid van een wijk. Wij zetten er graag enkele mensen voor in. Zij leren de bewoners de echte kneepjes van het vak. Wij hebben een eigen meerjarige vakopleiding en kunnen van de bewoners weliswaar geen volleerd schilder maken, maar omdat ze ook nog eens een mooi en net souterrain krijgen, slaan ze toch twee vliegen in één klap."

"Wat Cires betreft past het goed in de strategie om de buurten 'Schoon, Heel en Veilig' te houden," zegt De Groot. "Dat zijn de drie thema's die de leefbaarheid van een woonomgeving mede bepalen. Cires zorgt niet alleen voor woningen, maar draagt ook bij aan de woonomgeving. Wij vinden dus, dat wij meer moeten doen dan zorgen voor een huissleutel. Voor Paterserf 2-5 is daarom samen met de bewoners een leefbaarheidsplan opgesteld dat meerdere stappen kent. Het schilderen van de bergingsgangen is er één van. Volgens Cires gaat het niet om een probleemwijk. "Integendeel, wat wij merken is dat juist de bewoners aangaven zelf de handen uit de mouwen te willen steken. We hadden dan ook al vrijwel direct diverse aanmeldingen binnen en mogen ons bij voorbaat gelukkig prijzen met dit succes."