Voedingcentrum


Doe mee aan de Vettest!

2 februari 2006

In het kader van de actie âDe vette waarheidâ gaat de Consumentenbond op pad met de Bondsbus om consumenten wijzer te maken over vet in levensmiddelen. Winkelend publiek kan bij de bus laten beoordelen hoe gezond of ongezond de aankoop is en waaraan dat te zien is. Ook kunnen mensen op een ludieke wijze meedoen aan de Vettest van de Consumentenbond. Geïnteresseerden krijgen onder meer de Vet Wijzer van het Voedingscentrum mee.

De Bondsbus staat 3 februari tussen 10.00 en 16.00 uur bij het winkelcentrum Buikslotermeerplein in Amsterdam. Op 9 februari om dezelfde tijd staat de bus in Arnhem (winkelcentrum Presikhaaf).

De Vettest
Niet alle soorten vet zijn even gezond of ongezond. Een handig ezelsbruggetje is dat onverzadigd vet oké is en verzadigd vet verkeerd. De Vettest laat zien dat sommige producten onverwacht vrij veel verzadigd vet bevatten. Ook maakt de test duidelijk dat er in elke productgroep gezondere varianten zijn. Verder kunnen consumenten meedoen aan een spel, waarbij zij producten met vooral onverzadigd vet door een groen basketbalnet moeten werpen en producten met vooral verzadigd vet door een rood net.

Wijzer over vet
De geplastificeerde Vet Wijzer van het Voedingscentrum legt op een duidelijke manier uit wat gezond en minder gezond vet is. Ook staat erop welke levensmiddelen veel verzadigd (= verkeerd) vet bevatten en welke juist minder. Verder deelt de Consumentenbond de Consumentengids van februari uit, met 25 vragen en antwoorden over vet, evenals de Eetweter, een kaartje op creditcardformaat met praktische tips voor gezonde aankopen.

Hart- en vaatziekten voorkomen
Met de actie willen het Voedingscentrum en de Consumentenbond duidelijker maken welke voedingsmiddelen gezond zijn en welke niet als het om vet gaat. Verzadigd vet kan het cholesterolgehalte in het bloed laten stijgen en vergroot daarmee de kans op hart- en vaatziekten. Ook transvet, verborgen in veel koek, gebak en snacks, heeft deze negatieve eigenschap. Onverzadigd vet verlaagt daarentegen juist het cholesterolgehalte van het bloed.

Magere zuivel en vlees(waren), minder vette lekkernijen Het Voedingscentrum adviseert weinig verzadigd vet te eten en waar mogelijk te kiezen voor onverzadigd vet. In de praktijk is echter niet altijd duidelijk hoeveel verzadigd vet er in producten zit. Wel geldt in het algemeen dat vooral vet vlees, vette vleeswaren, volle melk, volvette kaas, harde vetten (zoals boter), gebak, koekjes, chocolade, snacks, volvette kaas, worst en zoutjes veel verzadigd vet bevatten. Gezonder is het te kiezen voor magere varianten van melk(producten) en vlees(waren) en zachte en vloeibare vetsoorten, zoals vloeibaar bak- en braadvet, olie en halvarine, en niet te veel chocolade, koek, gebak, snacks en zoutjes te consumeren.