Ingezonden persbericht

Sergei Leiferkus zingt Moesorgski: alléén in de Doelen

ROTTERDAM, 20051222 -- Terwijl hij in het Parijse Chatelet als Alberich op de planken staat, komt de van oorsprong Estse bariton Sergei Leiferkus voor één concert naar het noorden. De wereldvermaarde zanger en zijn vaste begeleider, Semion Skigin, wijden op 10 februari 2006 in de Rotterdamse Doelen een volledig programma aan de liederen van Modest Moesorgski. Satanisch of kinderlijk, volks of satirisch: als geen ander kan Leiferkus Moesorgski's figuren tot leven wekken.


De moeder die haar kind moet prijsgeven aan Magere Hein. De arme boer die eindigt in een dikke laag sneeuw. Het zijn karakters die je na een kennismaking met de Liederen en dansen van de dood van Moesorgski nooit meer vergeet. Zijn personages hebben iets uitgesproken menselijks. Niet alleen in een opera als Boris Godoenov, ook in zijn liederen. Zij vereisen daarom een dramatisch talent om volledig tot hun recht te komen. Juist Leiferkus excelleert in dit repertoire waarmee ook Fjodor Sjaljapin, de beroemdste Russische zanger ooit, triomfen vierde.
Het programma biedt een dwarsdoorsnede van Moesorgski's liederen: van het simpele Waar ben je, kleine ster en Gebed (op tekst van Lermontov) tot de aangrijpende cyclus Liederen en dansen van de dood op teksten van Moesorgski's huisvriend Golenisjtsjev-Koetoezov. Leiferkus en Skigin sluiten af met de kleurrijke Kinderkamer, waarvoor Moesorgski ook zelf de teksten schreef. Zelden wist iemand de kinderlijke wereld zo levensecht te treffen.

Moesorgski-Leiferkus. Een betere combinatie is nauwelijks denkbaar. Enkele perscitaten: 'Leiferkus Moesorgski horen zingen is een onvergetelijke belevenis.' 'Zijn hartverwarmende vertolking van de Liederen en Dansen van de Dood is opmerkelijk vanwege de rijke vocale toon en de ongelooflijke timbrale variëteit. De verschillende stijlen van declamatie van de bariton onderstrepen perfect de contrasterende stemmingen in de muziek.'

Leiferkus zingt Moesorgski
vrijdag 19 februari 2006, Jurriaanse Zaal, 20.15 uur

Concert- en congresgebouw de Doelen
Schouwburgplein 50, Rotterdam

Moesorgski Waar ben je, kleine ster? - Vergeten - Gebed - Liederen en dansen van de dood - Kijkkast - De kinderkamer

bestellen: 010 2171717 of www.dedoelen.nl



Concert- en congresgebouw de Doelen