Ingezonden persbericht


PERSBERICHT The Publicity Company
Amsterdam, 20 januari 2006

Uitreiking Orange British Academy Film Awards
zondag 19 februari op BBC ONE en BBC PRIME

Vandaag zijn de nominaties voor de Orange BAFTA Film Awards bekend gemaakt. De meest nominaties zijn voor Brokeback Mountain, The Constant Gardener en Crash. De uitreiking van Engelands belangrijkste filmprijzen, zondag 19 februari in Londen, is te volgen op BBC ONE en BBC PRIME. Filmsterren zoals Jake Gyllenhaal (Brokeback Mountain) en Reese Witherspoon (Walk the Line) zijn aanwezig bij het gala in Odeon Leicester Square.

De Orange British Academy Film Awards, van de British Academy of Film and Television Arts (BAFTA), worden door velen beschouwd als een goede en vroege graadmeter voor de Oscarwinnaars. Vorig jaar wonnen Jamie Foxx (Ray) en Cate Blanchett (The Aviator) zowel een BAFTA Film Award als een Oscar. Het belang van de prijzen is de afgelopen jaren gegroeid en ze hebben nu wereldwijd de reputatie van de belangrijkste internationale filmprijzen buiten de Verenigde Staten.

Dit jaar zijn de meeste nominaties voor The Constant Gardener (10 nominaties, onder meer voor beste film en hoofdrolspeelster Rachel Weisz), Brokeback Mountain (9 nominaties, onder meer voor beste film, hoofdrolspeler Heath Ledger en regisseur Ang Lee) en Crash (8 nominaties, onder meer voor beste film en de bijrolspelers Thandie Newton, Don Cheadle en Matt Dillon). Genomineerd voor beste film zijn behalve bovenstaande titels ook Capote en Good Night, and Good Luck.

De volledige lijst met nominaties staat op www.bafta.org.

Voor verdere persinformatie: Trix van Alphen en Margarétha Moerkerke www.ThePublicityCompany.com, tel: 020 612 7000, e-mail: info@publicy.nl