SP Tilburg


Tilburg, 15 februari 2006>

Zondag 19 februari: Spannend Politiek Café over samen-leven

Op zondagmiddag 19 februari organiseert de SP om 15.00 uur in de Hall of Fame een politiek café over 'samen-leven': kunnen allochtonen, gehandicapten, moslimvrouwen of kwetsbare groepen wel helemaal mee in de huidige Tilburgse samenleving...? Een spannende middag met gastsprekers, columns (Troy!), muziek (Altin!) onder de bezielende leiding van Senator Ronald van Raak.

De term samenleven valt vaak als het gaat om allochtonen en integratiebeleid. Maar hoe zit het met gehandicapten en chronisch zieken, met vrouwen in de bijstand, met tienermoeders, met langdurig werklozen? Op zondagmiddag 19 februari gaan we bouwstenen verzamelen voor een beter Tilburg, voor een stad waarin iedereen een prettige plek om te leven heeft. We willen concrete maatregelen horen die zorgen voor integratie van álle kwetsbare groepen in Tilburg. Maatregelen die het nieuwe college na 7 maart meteen kan gaan uitvoeren, ongeacht de politieke kleur van de dag.

En dat doen we met onder anderen Willemien van Heugten, docent Sociaal-Cultureel Werk op het ROC (Hoe komen jongeren aan werk en aan stages? En hoe geef je les aan gemengde groepen jongeren?). Met Bart van de Camp, SP raadslid maar nu even in zijn hoedanigheid als van lid van de Central Cliëntenraad van Amarant (Welke grenzen zitten er aan integratie van gehandicapten? En wat zou de gemeente moeten doen inzake integratie van gehandicapten?).

Ook te gast is Hafize Topcu, een jonge soennitische moslima, tevens docent Engels ROC (Waar loopt zij tegenaan als vrouw en als moslima bij bijvoorbeeld het zoeken naar werk? Welke ervaringen heeft zij als allochtoon docente met autochtone en allochtone leerlingen en wat zouden de gemeente Tilburg, het ROC en scholen in het algemeen moeten doen om integratie te bevorderen?). En Gerda de Vries, directrice van het vrouwencentrum Feniks (Welke kwetsbare groepen vergeten we gemakkelijk in de discussie over integratie en hoe kunnen we die groepen helpen zich te emanciperen en te integreren?).

Johan van den Hout, fractievoorzitter van de SP in Tilburg geeft toelichting op het zogenaamde Werkgarantieplan (Wat is dát nou weer? Hoe kan Tilburg langdurig werklozen en moeilijk bemiddelbare groepen aan structureel werk en dus een prettiger en onafhankelijker bestaan helpen?). Aan het woord komen enkele mensen van de Antilliaanse gemeenschap uit Tilburg Noord (Worden de problemen rond het Verdiplein te eenzijdig benadert? Hoe zou het volgens hen dan wél moeten?).

Ook het publiek kan meepraten, nee móet meepraten, eigen ervaringen delen en vooral meedenken over die bouwstenen! Wat kunnen we concreet doen om van Tilburg een stad te maken waarin iedereen niet alleen náást maar vooral ook mét elkaar leeft? Allemaal Tilburg tenslotte, toch?!


* Gespreksleider: Ronald van Raak (Eerste-Kamerlid voor de SP en hoofd van het wetenschappelijk bureau van de SP)
* Entertainment: Altin (Turkse rapper, Winnaar ROC-prijs)
* Gastcolumn: Troy Titane (Waarover? Dat weet je maar nooit...)
* Column: Johan van den Hout (over het Convenant voor Tilburgerschap)

De Hall of Fame bevindt zich in de voormalige Vormenfabriek aan de Ceciliastraat, bij de kruising met de Hart van Brabantlaan.

www.tilburg.sp.nl