Politie Drenthe

Politie houdt krakers betaalautomaat aan

Meppel, 19-02-2006 o Met de aanhouding van een 37 jr. man heeft de politie in Meppel zaterdagmorgen waarschijnlijk voorkomen dat mensen de dupe zijn geworden van criminelen die hun bankrekening wilde plunderen.

Een surveillerende agent zag zaterdagmorgen omstreeks 09.00 uur twee verdachte mannen bij een ABN/AMRO pinautomaat aan de Grote Akkerstraat in Meppel. Bij het zien van de politieauto verdwenen ze. Toen ze even later werden staande gehouden bleek dat ze o.a. een kapje bij zich hadden afkomstig van een pinautomaat. Terwijl de politie de identiteitsbewijzen van de mannen controleerde ging één van hen op de vlucht. Ondanks een achtervolging en een zoekactie ontkwam hij. Zijn identiteitsbewijs bleef in handen van de politie. De andere man is voor nader onderzoek ingesloten.

In de omgeving is een auto aangetroffen waarmee de mannen naar Meppel zijn gekomen. Deze is in beslag genomen.

Nader onderzoek van de pinautomaat aan de Grote Akkerstraat leerde dat deze was bewerkt. Gegevens van mensen die geld wilden opnemen konden worden geregistreerd. De pinautomaat is (tijdelijk) buiten gebruik gesteld.

De aangehouden man heeft de Roemeense nationaliteit. De gevluchte man waarschijnlijk ook. Hun identiteitsbewijzen worden op echtheid onderzocht. De gevluchte man staat inmiddels internationaal gesignaleerd.

De verwachting van ABN/AMRO is dat er nog geen mensen gedupeerd zijn. Het beveiligingssysteem van de automaten is zodanig dat dit soort veranderingen aan een automaat snel worden gesignaleerd. Mensen die tussen vrijdagmiddag en zaterdagochtend bij deze automaat hebben gepind en dit niet vertrouwen wordt geadviseerd maandag contact met de ABN/AMRO op te nemen. De bank heeft een vergoedingsregeling voor dit soort financiële schade.

Dirk Neef verzorgt de voorlichting voor Politie Drenthe tot maandag 08.00 uur. Tel. 06 - 51 55 7950.