VVD


19-2-2006

Campagne!

Minister van Defensie Henk Kamp houdt een weblog bij en in het kader van de VVD-gemeenteraadscampagne treft U hier zijn bijdrage.

Op het bruggetje over de mooie gracht voor Tivoli in de Utrechtse binnenstad kom ik Ivo Opstelten en Geert Dales tegen. We gaan op zaterdagmiddag naar de start van de VVD-campagne voor de Gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart. Binnen is het druk en gezellig, met veel oranje en blauw. De toespraken van Jozias van Aartsen en Gerrit Zalm monden beide uit in een aanval op Wouter Bos en de PvdA. Daar zit meer achter dan alleen een goede regie. In de VVD zijn wij op basis van vijftig jaar ervaring in 500 gemeenten oprecht bezorgd over door links gedomineerde gemeenteraden en colleges van B & W. Die bezorgdheid betreft verkeerde prioriteiten, teveel bureaucratie, te hoge belastingtarieven, te weinig activering van langdurig werklozen, opvang van illegalen die het land juist zouden moeten verlaten en nog veel meer. In verkiezingstijd moeten de verschillen tussen de partijen scherp neergezet worden om duidelijk te maken dat er wat te kiezen valt. Ik ben het helemaal eens met Jozias van Aartsen die stelt dat nieuwe, groene dorpen en wijken in het buitengebied -waaraan in ons land grote behoefte is- nooit gerealiseerd kunnen worden door lokale lijsten. Voor zo'n koerswijziging in de ruimtelijke ordening is samenwerking op gemeentelijk, provinciaal en landelijk niveau nodig en dus inzet van landelijk actieve politieke partijen.

Tussen nu en 7 maart zal ik zelf ook dagelijks de verkiezingscampagnes van lokale VVD-afdelingen ondersteunen. Ik zal er op wijzen dat na drie magere jaren het economische tij aan het keren is. Dankzij de gerealiseerde hervormingen en ombuigingen is het financieringstekort van de rijksoverheid bijna verdwenen. De concurrentiepositie van ons land verbetert door matiging van de loonkosten, stijging van de arbeidsproductiviteit en verlaging van de tarieven van de Vennootschapsbelasting. Het CPB verwacht dat de economische groei dit jaar en volgend jaar weer boven het EU-gemiddelde komt te liggen. Het aantal werklozen zal in deze periode naar verwachting met in totaal 120.000 dalen en de instroom in de arbeidsongeschiktheidsregeling is al tot een derde gedaald. Ondertussen zijn de lokale lasten voor burgers met bijna twintig procent gedaald dankzij de afschaffing van het gebruikersdeel van de onroerend zaakbelasting OZB, een persoonlijk succes van Gerrit Zalm. Ook de administratieve lastendruk voor bedrijven vermindert, hetgeen een trendbreuk is. Het gaat er nu om deze koers vast te houden en de kansen te benutten die de economische groei biedt. Gemeenten moeten zich richten op efficiënte dienstverlening aan burgers en bedrijven, hard en consequent optreden tegen overlast en onveiligheid en er voor zorgen dat meer woningen gebouwd worden.

De campagne is begonnen!