Gemeente Exaten


Gemeenteraden zijn vóór samenwerking in de regio Midden-Limburg

De gezamenlijke gemeenteraden van Leudal hebben eind januari een brief gestuurd aan de vaste kamercommissie van Binnenlandse zaken en koninkrijkrelaties. Hierin maken zij duidelijk dat Leudal wel degelijk voor samenwerking met de omliggende steden is.

Regiofonds

In eerste instantie was de gemeente Roggel en Neer tegen vorming van het zogenaamde regiofonds. Men was bang dat de geldpot, bedoeld voor de ontwikkeling van Midden-Limburg, vooral gebruikt zou gaan worden voor het aanpakken van problemen van Roermond. Echter, in de aanloop naar de herindeling, is duidelijk dat het samen oppakken van de knelpunten en uitdagingen in de regio, een must is.

Of met andere woorden, de vier gemeenteraden hebben met overtuiging gekozen voor samengaan in de nieuwe gemeente Leudal. Hiermee kunnen bestuurlijke en beleidsmatige opgaven voortvarend opgepakt worden. Dat betekent echter niet dat alle problemen op het niveau van de nieuwe gemeente opgelost kunnen worden.

De raden vinden dat Midden-Limburg met diverse vraagstukken kampt die een regionale benadering noodzakelijk maken. De gemeenten zijn, ook na de herindeling, te klein om deze vraagstukken individueel op te pakken. Regionale samenwerking is, naar de stellige overtuiging van de vier gemeenteraden, de aangewezen weg om zowel problemen aan te pakken als kansen te benutten.

De steden hebben belang bij een goed ingericht en verantwoord beheer van het platteland, terwijl het platteland belang heeft bij een goede vervulling van stedelijke functies.

Thema's als werkloosheid, leefbaarheids- en sociale problemen, woningbouw, benutten van de kwaliteiten van de regio, infrastructuur en regionale bedrijventerreinen vragen om een niet vrijblijvende, regionale en daadkrachtige aanpak op een stevig fundament.

Verantwoordelijkheid

De raden van de vier fusiegemeenten hebben inmiddels krediet voor de gezamenlijk te nemen stappen vrijgemaakt. Op deze manier kan de definitieve besluitvorming direct na de herindeling aan de nieuwe gemeenteraad kan worden voorgelegd. Zij gaan er van uit dat ook steden als Roermond en Weert ook hun verantwoordelijkheid voor een gezamenlijke aanpak op deze terreinen zullen oppakken.