Provincie Limburg

Resultaat kankeronderzoek voormalige Zinkwit gezamenlijk persbericht van Provincie Limburg, gemeente Eijsden en GGD

Zuid Limburg

De Provincie Limburg, de gemeente Eijsden en de GGD Zuid Limburg hebben met elkaar overleg gevoerd over te nemen acties in Eijsden met betrekking tot de bodemverontreiniging met cadmium. Aanleiding hiertoe zijn de berichten die in de media verschenen naar aanleiding van een Belgisch onderzoek over de relatie tussen cadmium en longkanker.

De GGD Zuid Limburg heeft een analyse verricht van de sterftecijfers in Eijsden in 10 jaar tijd. Hieruit blijkt dat er in Eijsden niet meer mensen sterven aan kanker dan gemiddeld in Nederland. Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. Als gekeken wordt naar de sterfte aan longkanker kan ook vastgesteld worden dat er niet meer longkanker voorkomt in Eijsden dan men verwacht.

Een van de routes waardoor cadmium in het lichaam kan komen is via eten van groenten die in (volks)tuinen worden geteeld. Komende zomer is het 20 jaar geleden dat er door de Keuringsdienst van Waren monsters zijn geanalyseerd uit groentetuinen in Eijsden. Toentertijd bleken alle groentemonsters minder lood en cadmium te bevatten dan de Warenwetnorm. De grond in Eijsden verschilt in dit opzicht gunstig van de zandgrond in de Kempen, waar ook bodemverontreiniging met cadmium voorkomt. Het voornemen is om aanstaande zomer (groeiseizoen) nogmaals gewasonderzoek te doen in Eijsden om te controleren of de gehalten nog steeds onder de norm zijn. In het najaar worden de resultaten bekend gemaakt en zal er een voorlichtingsbijeenkomst worden georganiseerd.

Uit het Belgische onderzoek blijkt dat cadmium mogelijk wordt ingeademd door mensen doordat stof binnenshuis ook cadmium bevat. Of dit zo is, wordt de komende maanden onderzocht in de Nederlandse Kempen door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De Provincie, de GGD en de gemeente Eijsden wachten dit onderzoek af en zullen aan de hand van de resultaten bekijken of het gevolgen heeft voor Eijsden.

Nagegaan is in hoeverre de cadmium uitstoot van de Zinkwit (tegenwoordig Umicore) in Eijsden verschilde van de uitstoot bij de Belgische fabrieken. Er blijkt een verschil in procédé tussen België en Eijsden. Wel is in het verleden in Eijsden ook via de lucht zink en cadmium verspreid en is de bodem op veel plaatsen verontreinigd met zink en cadmium doordat zinkassen gebruikt zijn als verharding van erven en wegen en als bouwmateriaal. Na 1970 heeft er nagenoeg geen verspreiding via de lucht meer plaatsgevonden. In tegenstelling tot cadmium vormt zink voor mensen geen risico.

In de archieven zijn rapporten opgezocht over de bodemverontreiniging. Er is een goed inzicht in de gehalten van zink en cadmium in de bodem in Eijsden. De gehalten van cadmium zijn lager dan het onderzochte gebied in België.

Burgers uit Eijsden kunnen voor nadere informatie terecht bij de heer Tjeerd Okkes, Provincie Limburg, tel. (043) 389 76 35.

20-2-2006 13:07