Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Vogelgriep en volksgezondheidsmaatregelen

Kamerstuk, 20-2-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DBO-CB-U-2656762

20 februari 2006

De vaste commissies voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hebben mij op 27 januari 2006 gevraagd een stand-van-zakenbrief toe te zenden over maatregelen op het terrein van de volksgezondheid ten aanzien van preventie en behandeling van vogelgriep en mogelijke humane mutaties.

Allereerst wil ik benadrukken dat het vogelgriepvirus H5N1 een beperkt gevaar vormt voor de volksgezondheid. Het risico van besmetting is klein en alleen mogelijk bij zeer nauw contact met besmette dieren. Er is geen sprake van transmissie van mens op mens. Dat neemt niet weg dat ik voorbereidingen heb getroffen om transmissie van dier op mens te voorkomen in geval van een uitbraak van vogelgriep in Nederland. Zo zijn maatregelen vastgelegd voor eigenaren van besmette pluimveebedrijven en betrokkenen bij ruimingen. Daarnaast bereid ik me voor op een mogelijke grieppandemie die kan ontstaan door vermenging van een vogelgriepvirus en een menselijk griepvirus. Hiervoor heb ik onder andere antivirale middelen aangeschaft en sluit ik een contract af met een vaccinproducent.

Al in 2004, toen de vogelgriep snel om zich heen greep in Zuidoost Azië, heb ik opdracht gegeven een beleidsdraaiboek Grieppandemie op te stellen. Op basis hiervan is in de loop van 2004 een trilogie van operationele modeldraaiboeken gemaakt; (1) voor aviaire influenza in Nederland, (2) voor de incidentele introductie van een nieuw griepvirus in Nederland en (3) voor een pandemische situatie*). Ik heb de GHOR-bureaus (Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen) eind 2004 opdracht gegeven de modeldraaiboeken in samenwerking met de regionale hulpverleningsdiensten te implementeren in de regio's. De Inspectie voor de Gezondheidzorg (IGZ) heeft onderzoek gedaan naar deze regionale voorbereidingen (PG/CBV-2630192) en houdt achterblijvende regio's scherp in de gaten.

In de draaiboeken wordt op landelijk en op regionaal niveau voor elke situatie beschreven welke maatregelen genomen moeten worden. De draaiboeken worden aangepast of aangevuld wanneer daar aanleiding toe is. De dreiging van vogelgriep in Europa geeft op dit moment geen aanleiding tot aanvullende maatregelen op het terrein van de volksgezondheid of tot aanpassingen van de draaiboeken.

Het Centrum voor Infectieziektebestrijding (Cib) maakt op dit moment samenvattingen van de drie landelijke draaiboeken, die binnenkort op de website van het ministerie van VWS worden geplaatst. Zodra deze samenvattingen gereed zijn, stuur ik u deze toe.

Ik kan mij voorstellen dat u vragen heeft over de draaiboeken en de hierin beschreven maatregelen. Daarom bied ik u aan om, indien gewenst, een technische briefing in uw Kamer te laten verzorgen door medewerkers van mijn ministerie.

Tot slot meld ik u, naar aanleiding van mijn toezegging in het AO van 29 september om u te informeren over het plan voor de toedeling van antivirale middelen, dat ik op dit moment nog praat met alle betrokkenen over de inrichting van dit plan. Zodra dit distributieplan gereed is, informeer ik u hierover.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst


*) Zowel het beleidsdraaiboek als de operationele modeldraaiboeken zijn te vinden op www.infectieziekteninfo.nl