Politie Zaanstreek-waterland

landelijke dossiers

Veiligheid Landelijk Kader Nederlandse Politie

Nieuwsberichten maandag 20 februari 2006

Zaanstreek-Waterland, 20-02-2006

Met: Verplicht kinderzitje, met drank op zonder rijbewijs en met helikopter naar ziekenhuis

Kinderen in de auto vanaf 1 maart verplicht in een kinderzitje

Vanaf volgende maand gelden vanaf 1 maart 2006 nieuwe regels voor het vervoeren van een kind in de auto. Dan moeten kinderen die kleiner zijn dan 1,35 meter vervoerd worden in een goedgekeurd kinderzitje (autostoeltje of zittingverhoger). Kinderen groter dan 1,35 meter moeten de autogordel om.

Een kind dat op de achterbank van de auto in een goedgekeurd kinderzitje wordt vervoerd, heeft 30% minder kans op ernstig letsel en zelfs 50% minder kans op dodelijk letsel ten opzichte van een kind dat los op de achterbank zit. Als een kind op de achterbank zit met alleen een gordel om, is het veiligheidseffect kleiner, namelijk respectievelijk 20 en 30%. Een kinderzitje biedt dus meer bescherming dan alleen de gordel.

Om de regels in de praktijk hanteerbaar te maken, zijn er uitzonderingen opgenomen voor kinderen boven de 3 jaar:

- Als alle gordels in gebruik zijn, mogen kinderen groter dan 1,35 meter (en volwassenen) los op de achterbank zitten. - Als op de achterbank al twee kinderzitjes in gebruik zijn, is er vaak geen plaats meer voor een derde. In zon geval hoeft het derde kind alleen een gordel te gebruiken. - Ook bij incidentele korte ritten, waarbij kinderen van een ander worden vervoerd, mogen kinderen de gordel gebruiken. Bijvoorbeeld kinderen naar een feestje brengen of een jeugdteam naar een uitwedstrijd. Eigen kinderen onder de 1,35 meter moeten dan een zitje gebruiken.

Informatie over kinderzitjes en het gebruik van kinderzitjes in combinatie met airbags, gordelgeleiders en gordelgebruik is te vinden op www.kinderzitjes.nl. Daarnaast biedt de site onder andere koop- en gebruiktips voor kinderzitjes en informatie over welk zitje in welke situatie nodig is.

Gewonden na aanrijding

Noordbeemster, zondag 19 februari 2006, 15:29 uur.

De politie heeft een aanrijding tussen twee personenauto's onderzocht op de kruising Schermerhornerweg met de Westdijk. Een 37-jarige man uit Middenbeemster reed over de Westdijk vanuit de richting van de Oosthuizerweg. Op de kruising met voorrangsweg de Schermerhornerweg verleende hij geen voorrang aan de voor hem van links komende 37-jarige man uit Alkmaar. De Alkmaarder en zijn vrouw werden met hoofd- en nekklachten per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De verkeersdienst deed onderzoek op de plaats van het ongeval en zal de voertuigen nader onderzoeken.

Gewonden na aanrijding

Wormer, zondag 19 februari 2006, 17:07 uur.

Een 48-jarige automobilist en zijn 37-jarige vrouw raakten gewond na een aanrijding met een lichtmast op de rotonde op de Zandweg. De man reed in zijn personenwagen over de Rouenweg vanuit de richting Mercuriusweg de rotonde bij de Zandweg op. Om onbekende reden ging de auto vermoedelijk te snel de rotonde op waarna de vrouw aan het stuur trok en de auto tegen een lichtmast tot stilstand kwam. De vrouw werd met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De man wilde niet in de ambulance en werd eveneens met onbekend letsel door een kennis naar de eerste hulp gebracht. De lichtmast raakte beschadigd en de auto is vermoedelijk total loss.

Controle

Beets en Oosthuizen, zondag 19 februari 2006, 18:03 uur.

Bij snelheidscontroles met de laser-gun op de Provincialeweg N247 werden zondagmiddag vier bestuurders bekeurd wegens overtreding van de maximumsnelheid. Drie bekeuringen werden gegeven voor het niet dragen van de veiligheidsgordel. Een automobilist had zijn ramen beplakt met folie en een bestuurder gebruikte een kentekenplaat zonder goedkeuringsnummer.

Inbraak bedrijf

Oostzaan, zondag 19 februari 2006, 19:55 uur.

Bij een transportbedrijf aan de Ambacht werd zondagavond tegen acht uur ingebroken. Na het afgaan van het alarm werd ontdekt dat de voordeur van het bedrijf was opengebroken. Uit een eveneens opengebroken kantoorruimte was een computer gestolen. De afdeling forensische opsporing stelt een sporenonderzoek in.

Met drank op zonder rijbewijs

Monnickendam, zondag 19 februari 2006, 22:30 uur.

De politie heeft een 44-jarige automobilist uit Broek in Waterland aangehouden omdat hij vermoedelijk drank op had. De man reed in een personenauto over de Oosterweg en blies een alcoholindicatie. Bij de test aan het bureau blies de verdachte ruim driemaal (1,56 promille) de maximaal toegestane hoeveelheid. Ook bleek dat de man in het geheel niet in het bezit was van een rijbewijs. Na verhoor werd de man met twee processen-verbaal in vrijheid gesteld.

Snelkraak

Krommenie, maandag 20 februari 2006, 01:49 uur.

De politie onderzoekt een snelkraak in een computerwinkel aan het Rosariumplein waarbij een laptop werd gestolen. Een onbekend, donker gekleed persoon, gooide een trottoirtegel door een ruit en griste een draagbare computer uit de etalage en rende weg richting Kervelstraat. De winkelier gaat tussen de ontstane ravage in de winkel kijken of er nog meer weg is.

Drankrijder

Zaandam, zondag 20 februari 2006, 03:42 uur.

De politie heeft een 29-jarige automobilist uit Graft aangehouden na een blaastest op de Rijksweg A8. Aan het bureau blies de verdachte ruim twee maal de maximaal toegestane hoeveelheid (1,18 promille). Na verhoor werd de man met een rijverbod van vijf uren en een proces-verbaal heengezonden.

Met helikopter naar ziekenhuis

Zaandam, maandag 20 februari 2006, 11:00 uur.

Op de Westzijde, nabij de Vincent van Goghweg, werd een 24-jarige man uit Hoorn onwel terwijl hij in een 30-meter hoge bouwkraan aan het werk was. Een politieagent klom naar boven en bemerkte dat de man vermoedelijk hartklachten had. De brandweer kwam ter plaatse met een hoogwerker die wel hoog genoeg was maar door de zachte bodem niet stabiel kon worden neergezet. Besloten werd een reddingshelikopter uit Den Helder te roepen. De man werd rond kwart voor één in de wentelwiek gehesen en direct overgebracht naar het VU-ziekenhuis in Amsterdam.

Laatst gewijzigd 20-02-2006 15:35 | © Politie Zaanstreek-Waterland |