Gemeente Dinkelland

Afdeling PBC, team Communicatie

persbericht

Datum: 20 februari 2006
Betreft: Dinkelland zit wel goed met de OZB-verhoging,

Burgemeester Willeme woedend over uitlatingen minister Zalm

Dinkelland zit wel goed met ozb-verhoging,

Burgemeester Willeme is woedend over de uitlatingen van minister Zalm

In tegenstelling tot de uitlatingen van minister Zalm afgelopen zondag in het programma Buitenhof, heeft de gemeente Dinkelland geheel in overeenstemming met de wetgeving de OZB-tarieven voor 2006 met maximaal 2% laten stijgen.

Toelichting
Dat de gemeente Dinkelland de OZB-tarieven in 2006 maximaal 2% laat stijgen, in overeenstemming met de wetgeving, blijkt ook uit een publicatie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken in het Belastingblad 2005, waarin exact dezelfde tarieven worden genoemd zoals Dinkelland deze eind 2005 heeft vastgesteld. Over de tariefsverhoging is meerdere keren contact geweest tussen de gemeente Dinkelland en de provincie Overijssel.

Burgemeester Willeme is woedend over de uitlatingen van minister Zalm. "Het is zeer onbehoorlijk van de minister om dit soort uitspraken te doen zonder vooraf de gemeente hiervan in kennis te stellen. Op maandagochtend is bij ons pas de brief binnengekomen waarin de minister aangeeft dat er een mogelijke overschrijding is van de OZB-tarieven."

"Ik vind deze uitlatingen zeer spijtig voor het ambtelijk apparaat dat zeer hard heeft gewerkt aan de verwerking van de OZB-gegevens. Ook betreur ik het dat de inwoners van de gemeente Dinkelland op deze manier een totaal verkeerd beeld hebben gekregen van de gemeente."

In de bewuste brief geeft de minister aan dat het niet zeker is dat de gemeente Dinkelland de tarieven heeft overschreden en hij baseert zijn uitlatingen op een onderzoek van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheid (COELO). Het is dezelfde COELO die de tarievenberekening heeft gemaakt voor de publicatie in het Belastingblad 2005 waarin, zoals genoemd, exact dezelfde bedragen worden genoemd zoals Dinkelland deze eind 2005 heeft vastgesteld.

De provincie Overijssel heeft in het kader van het toezicht op de begrotingen van gemeenten alle OZB-tarieven in Overijssel vergeleken met het wettelijk toegestane maximum. Op basis van deze gegevens is de provincie van mening dat Dinkelland zich aan de wet heeft gehouden wat betreft de hoogte van de OZB-tarieven. Gedeputeerde Klaassen, verantwoordelijk voor financieel toezicht op gemeenten: "Het ministerie van BZK heeft zich in de brief aan de gemeenten gebaseerd op gegevens van het COELO. Het is de provincie niet bekend, waarom COELO de tarieven van Dinkelland beoordeelt als niet conform de wet. Met dezelfde regelgeving in de hand komt de provincie tot een ander oordeel, namelijk dat Dinkelland wel handelt conform de wet."


---

Mededelingen voor de redactie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met burgemeester Willeme op telefoonnummer 0541-854 108.


-----------------------

---- --