Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (20/02)

OOSTERHOUT NB, 19 februari 2006

Politie waarschuwt voor PIN-pas fraude

WAALWIJK: De politie onderzoekt de oplichtingzaak, waarvan een 85-jarige vrouw uit Waalwijk het slachtoffer werd. Het feit werd al op dinsdag 14 februari al gepleegd en op vrijdag 17 februari bij de politie gemeld. Die dinsdag kwam er een onbekende man bij het slachtoffer aan de deur. Hij deed zich voor als medewerker van de Postbank en vroeg haar om haar giropas. Ze zou namelijk een nieuwe krijgen. Ook vroeg de man om haar PIN-code. Dat zou noodzakelijk zijn voor de omwisseling. De man slaagde erin om de oude giropas ongemerkt mee te nemen. Korte tijd later was en 1000,- van haar rekening gehaald.
De politie waarschuwt voor dit soort lieden. Verder wijst de politie er op dat een PIN-code privé is én blijft. Echte medewerkers van een bankinstelling of politieagenten zullen nooit om de PIN-code vragen. Dat is niet nodig voor de aanvraag van een nieuwe pas of bij het doen van aangifte van diefstal of verlies. Ook komt het voor dat na verlies of diefstal van een pas mensen telefonische benaderd worden. De beller doet zich dan voor als medewerker van de bank of girodienst en vraagt dan om de PIN-code. De PIN-code is en blijft privé.

Dronken van de weg geraakt

LAGE ZWALUWE: De politie behandelde in de nacht van vrijdag 17 februari op zaterdag 18 februari een verkeersongeval in Lage Zwaluwe. Het ongeluk gebeurde om 01.15 uur op de Ketelpolder Oost. De betrokken automobilist kwam vanuit de richting Moerdijk en reed in de richting van Dordrecht. In de bocht van de A-17 naar de A-16 is hij uit de bocht gevlogen. Hij reed eerst een lantaarnpaal omver en werd vervolgens circa 40 meter gelanceerd. Aan de overkant van een sloot kwam hij tot stilstand op de Ketelpolder Oost. De auto raakte zwaar beschadigd. Wonder boven wonder kwam de bestuurder er beter van af. Hij was licht gewond en ging per ambulance naar het ziekenhuis. De 27-jarige man uit Leerdam bleek onder invloed van alcohol te zijn. Om die reden is in het ziekenhuis een bloedproef van hem afgenomen. Het laboratorium van het Nederlands Forensische Instituut onderzoek het bloedmonster op het aanwezige promillage alcohol. De politie maakt proces-verbaal tegen de man op.

Arrestaties na huiselijk geweld

NIEUWENDIJK: Een 38-jarige man uit Nieuwendijk is op zaterdag 18 februari door de politie opgepakt, nadat hij zijn ex-vrouw mishandelde. De man sloeg zin ex-vrouw bij een ruzie in het gezicht. Dat gebeurde in het bijzijn van hun twee minderjarige kinderen. De vrouw wilde echter geen aangifte doen. De gewaarschuwde politieagenten gingen toch over tot de arrestatie van de verdachte. Hij is in verzekering gesteld. Verder heeft de politie deze zaak ook aangemeld bij de Raad voor de Kinderbescherming.

NIEUWENDIJK: Een tweede zaak van huiselijk geweld deed zich zaterdagochtend 18 februari voor, toevalligerwijze ook in Nieuwendijk. Hiervan waren ook minderjarige kinderen ongewild getuige. Het ging om een echtelijke ruzie waarbij de man bedreigingen uitte in de richting van zijn vrouw. Hoewel het dit keer niet tot fysiek geweld was gekomen, waren de kinderen erg overstuur. In overleg met de Officier van Justitie besloot de politie om de man aan te houden en over te brengen naar de politie. Daar is hij verhoor en nadien weer vrijgelaten. Ook hier is Bureau Jeugdzorg geïnformeerd in het belang van het welzijn van de kinderen.

RIJEN: Relationele problemen leidden tot een mishandeling in Rijen. Een 18-jarige inwoner van Rijen sloeg daarbij zijn even oude vriendin. Toen zij met haar spullen wilde vertrekken uit de woning, werd de man opnieuw agressief. Hij pleegde vernielingen aan de auto waarin haar spullen vervoerd zouden worden. De verdachte werd door omstanders vast gehouden en overgedragen aan de politie. Dat gebeurde op zaterdagavond 18 februari. Hij is in verzekering gesteld.

Huiselijk geweld is geweld dat door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer is gepleegd. Het kan daarbij gaan om lichamelijk en seksueel geweld en om psychisch geweld, zoals bedreiging en belaging (stalking). Huiselijk geweld kan de vorm aannemen van
kindermishandeling en seksueel kindermisbruik, partner-relatiegeweld in alle denkbare verschijningsvormen, en mishandeling of verwaarlozing van ouderen. Politie, openbaar ministerie, reclassering, kinderbescherming, vrouwenopvang en andere hulporganisaties werken samen aan de bestrijding van huiselijk geweld.

Agenten treden op tegen overlast van jongeren

MADE: Op parkeerplaats aan de Stuivezandsestraat controleerde de politie de aanwezige hanggroepjeugd. Twee van hen kregen een bekeuring voor het bezit van softdrug. Het gaat om twee mannen van 19 jaar en beiden afkomstig uit Lage Zwaluwe. Daarnaast werden de drugs ingenomen. De controle vond plaats op vrijdagavond 17 februari om 23.10 uur. Ook stond er een krat bier en kon een van de aanwezige jongeren niet meer op zijn benen staan van dronkenschap. De agenten hebben daarom zijn autosleutels tijdelijk ingenomen. De politie blijft deze groep in de gaten houden en optreden tegen strafbare feiten.

Flitspaal vernield

LOON OP ZAND: In de nacht van 18 op 19 februari ging op de Midden Brabantweg een flitspaal in vlammen op. In de omgeving van de flitspaal trof de politie een verlaten auto aan die, gezien de achtergebleven sporen, mogelijk van de dader zou kunnen zijn. De politie nam deze auto in beslag. De flitspaal brandde volledig uit. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Tabak gestolen bij inbraak

TERHEIJDEN: Tabaksartikelen zijn gestolen bij een inbraak in een benzinestation aan de Zeggelaan. Die inbraak in het pand vond plaats op zaterdag 18 februari tussen 03.30 uur en 04.00 uur. Daarbij werd een ruit en een rolluik van het tankstation vernield. De eigenaar van het pompstation mist de sigaretten van achter de toonbank. Het vermoeden bestaat dat er sprake is van twee daders. De politie nam een aangifte op en liet de technische recherche sporen veilig stellen.

Woninginbraken

DEN HOUT: Uit een woning aan de Hoge Akker in den Hout verdween vrijdagavond 17 februari tussen 19.00 en 21.00 uur een LCD-Televisie en een decoder voor digitale televisieontvangst. Inbrekers kwamen de woning binnen, nadat zij een steen door de ruit hadden gegooid. Bij een ander adres in diezelfde straat werd een slaapkamerraam geforceerd. Daar is nog niet bekend of er iets is weggenomen. De daders zijn wel binnen geweest en doorzochten de woning. Uit het buurtonderzoek dat de politie instelde bleek dat omwonenden een auto zagen met buitenlandse kentekenplaten.

WASPIK: Op vrijdagavond 17 februari is tussen 19.50 en 20.50 uur ingebroken in een woning aan het Hof van Polanen. De inbreker drong de woning binnen door de achterdeur open te breken. Hij vergrendelde de voordeur en doorzocht daarna de gehele woning. Uit de woning verdwenen een DVD-recorder en twee mobiele telefoons.

OOSTERHOUT: Door een raam open te breken, kwam een inbreker een woning aan de Tijl Uilenspiegelstraat binnen. Dat gebeurde op vrijdag 17 februari tussen 17.00 en 22.15 uur. De nog onbekende dader doorzocht de hele woning maar nam niets mee. Inmiddels stelde de politie een buurtonderzoek in. Mensen die niet thuis waren kregen een antwoordkaart in de brievenbus met de vraag om eventuele bijzonderheden te melden aan de politie.

Drie woninginbraken werden er op zaterdagavond 18 februari gepleegd aan de Gijsbrecht van Amstelstraat. De daders kwamen binnen door ramen van de woningen te forceren. Uit de woningen werd ondermeer geld en een lap top weggenomen.

MADE: Zaterdagavond 18 februari zag een inwoner van de Kalverstraat rond 20,45 uur een onbekende man op zijn oprit lopen. De vreemdeling beweerde op het verkeerde adres te zijn.
Na zijn vertrek ontdekte men dat de onbekende man de garagedeur had willen forceren.
Tot een daadwerkelijke inbraak is het niet gekomen.

De politie nam in alle gevallen een aangifte op en liet de technische recherche een sporenonderzoek instellen als er dadersporen waren achtergebleven op de plaats van het delict. Verder maakt een buurtonderzoek ook deel uit van een onderzoek na een woninginbraak.


1.037 blaastesten in politiedistrict Oosterhout

WAALWIJK / OOSTERHOUT: Op vrijdagavond 17 februari sloot de politie tussen 18.00 en 23.00 uur de A-59 af ter hoogte van parkeerplaats t Vaerland. 19 agenten van het district Oosterhout en 11 agenten van het Verkeershandhavingsteam van de politie Midden en West Brabant onderwierpen al het verkeer komende vanuit de richting Waalwijk en rijdende in de richting van Knooppunt Hooipolder aan een alcoholcontrole. Daarbij kreeg de politie ook hulp van rijkswaterstaat, die een rijdende afzetting en een lichtkrant plaatste. Van de in totaal 760 passanten, hadden er vier te veel gedronken. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt

Tussen 23.00 en 03.00 uur verplaatste de controle zich op drie plaatsen rondom het centrum van Oosterhout. Hier hadden zeven mensen te diep in het glaasje gekeken. Het totale aantal gecontroleerde weggebruikers in Oosterhout bedroeg 277. De meest dronken automobilist had een ademalcoholgehalte van 650 ug/l. Een beschonken automobilist moest mee naar het politiebureau, maar bleef bij een ademanalyse onder de wettelijke grens. Zijn zaak is geseponeerd.

De agenten keken natuurlijk ook naar andere overtredingen. Dit resulteerde in diverse bekeuringen terzake o.a. niet tonen rijbewijs, het niet dragen van de gordel en defecte verlichting. Twee honkbalknuppels werden in beslaggenomen die bestuurders in hun auto bij zich hadden.

Hieronder volgt een overzicht van de overige alcoholdelicten in het verkeer. Deze overtreders zijn buiten de genoemde alcoholcontrole opgepakt.

SLEEUWIJK: Een 29-jarige inwoner van Woudrichem blies vrijdagnacht 410 ug/l na een controle op alcoholgebruik. De man liep tegen de lamp op het K. van de Sandeplein te Sleeuwijk. Naast een rijverbod werd de man proces-verbaal aangezegd.

RAAMSDONKSVEER: Een 21-jarige beginnend bestuurder raakte zijn rijbewijs kwijt vanwege het rijden onder invloed. De 21-jarige inwoner van Raamsdonksveer werd door de politie vrijdagnacht betrapt toen hij beschonken in zijn auto over de Keizersdijk reed. De adem-analyse gaf een uitslag van 405 ug/l. Dit was reden om het rijbewijs in te vorderen van deze beginnend bestuurder. Dit gebeurde op 18 februari om
02.05 uur.

OOSTERHOUT: Zaterdagmorgen 18 februari omstreeks 05.30 uur betrapte de politie op de Valkenstraat te Oosterhout een 32-jarige Oosterhouter op het gebruik van alcohol in het verkeer. De man onderging in het politiebureau een ademanalyse wat een resultaat opleverde van 860 ug/l. Het bleek dat hem de bevoegdheid tot het besturen van een auto in verband met een eerdere alcoholdelicten al was ontzegd door de rechter. De man reed dus tijdens een rijontzegging. Nu is ook zijn auto in beslag genomen. De politie maakte proces-verbaal tegen hem op en het mag zich spoedig weer bij de rechter verantwoorden.

WIJK EN AALBURG: In de nacht van zaterdag op zondag 19 februari werd door de politie op de Biesheuvelweg in Wijk en Aalburg een 17 jarige bromfietser uit Sleeuwijk op alcohol betrapt. De man blies 315 ug/l, kreeg een proces-verbaal en rijverbod van 4 uur.

Het rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf. Bij relatief lichte overschrijdingen van de alcohollimiet (tussen de 220 ug/l en de 350 ug/l) geeft de politie de overtreder een bekeuring. Zwaardere overtredingen (boven de 350 ug/l) worden voorgelegd aan de Officier van Justitie. Als het alcoholgehalte van de adem van de bestuurder hoger is dag 570 ug/l wordt het rijbewijs van de betreffende verdachte ingevorderd. Sinds kort gelden overigens voor zogenaamde beginnende bestuurders strengere regels en strengere straffen voor het rijden onder invloed.

Overvaller roept om aandacht

WAALWIJK: Een 46-jarige man uit Waalwijk kwam zaterdagavond 18 februari om 19.15 uur de shop van een tankstation aan de Putstraat binnen. Hij toonde een briefje met daarop de tekst: Dit is een overval, doe het geld in de zak, kom me niet achterna. Meteen daarna zei hij dat het niet echt was en dat hij hulp nodig had. Hij vroeg de pompbediende om de politie te bellen. De agenten ontfermden zich over de man die psychisch in de war bleek te zijn. Uiteindelijk is de man bij zijn moeder ondergebracht, waarna professionele hulpverlening werd ingeschakeld.

Inbraak in Dongense sportkantine

DONGEN: In de nacht van 17 februari op 18 februari werd er ingebroken in de kantine van een sportvereniging aan het Crispijnhof. Uit de kantine werd een hoeveelheid geld ontvreemd. Het overgrote deel daar van vonden de agenten terug, toen ze omgeving afzochten naar sporen. Om de kantine binnen te komen was een ruit ingegooid. De politie nam een aangifte op en liet de technische recherche een sporenonderzoek instellen.

Auteur: Jeroen Steenmeijer