Gemeente Amsterdam

Directie Communicatie

Persbericht Amsterdamse haven breekt overslagrecord

De totale overslag van de Amsterdamse havenregio bedroeg in 2005 bijna 75 miljoen ton. Dit is een groei van 2,3% ten opzichte van 2004. Het Amsterdamse aandeel in de overslag is 53,8 miljoen, bijna 2 miljoen meer dan een jaar daarvoor. De groei is vooral te danken aan de overslag van olieproducten, zand, grind, mineralen en meststoffen. Ook het aantal containers is flink toegenomen. De totale overslag zal in 2006 nog verder toenemen.

Havenwethouder Mark van der Horst: "De haven is van grote waarde voor Amsterdam. Er zijn ongeveer 37.000 havengebonden arbeidsplaatsen in de regio en het financiële resultaat was in 2005 ongeveer 21 miljoen euro. Ik verwacht in 2006 een ongekende groei in de containeroverslag. Twee lijnen van de Grand Alliance gaan Ceres Amsterdam aandoen en waarschijnlijk komt er in het voorjaar van 2006 een wekelijkse lijndienst op Zuid-Amerika. Hierdoor neemt het aantal containers met 300.000 per jaar toe. Dit is ook weer goed voor de werkgelegenheid."

Goederenoverslag In de Amsterdamse haven werd 3,7% meer ton goederen overgeslagen dan in 2004. Deze groei is voornamelijk te danken aan de overslag van olieproducten die afgelopen jaar met ruim 17% is toegenomen. De overslag van zand, grind en mineralen is met bijna 12% gegroeid en van meststoffen met bijna 19%. Ook de overslag van het stukgoed is in 2005 met meer dan 50% gestegen tot ruim 3,1 miljoen ton. De grootste groei binnen het stukgoed zit in de containers. Ondanks een daling van cacaovervoer zijn het afgelopen jaar bijna 21% meer containers overgeslagen. Het aantal TEUŽs (Twenty Feet Equivalent Unit) steeg in 2005 van bijna 52 duizend naar ruim 65 duizend. De kolenoverslag loopt iets achter op het niveau van het afgelopen jaar. Door de zachte winter, hoge kolenprijzen en concurrentie van andere havens is de kolenoverslag met 5,6% gedaald.

Investeringen De infrastructuur in en rond het havengebied is in 2005 verbeterd. Er is ruim 27 miljoen euro geïnvesteerd in haveninfrastructuur, opstallen en terreinen. De belangrijkste investeringen van het afgelopen jaar in de infrastructuur zijn het transformatorstation in Ruigoord, de uitbreiding van de kade bij de Passenger Terminal Amsterdam (PTA), verlenging van de kade en herinrichting van het voormalige Fordterrein en de aansluiting Velserweg - Westpoortweg. Naast deze investeringen in de infrastructuur is voor ruim 8 miljoen euro terrein aangekocht en voor 2 miljoen euro terrein teruggekocht. Het rendement op het totaal geïnvesteerde vermogen is in 2005 met een half procent gegroeid naar 6,5%. Het gewenste rendement is 7,5%. Dit percentage wordt gehaald als een aantal forse investeringen in het verleden gaan renderen.

Pb-021