Vereniging Natuurmonumenten


GEMEENTE WINTERSWIJK KRIJGT WINTEREIK VAN NATUURMONUMENTEN 20-02-2006

Renovatie raadhuis

Natuurmonumenten biedt de gemeente Winterswijk een wintereik aan ter gelegenheid van de renovatie van het raadhuis. De burgemeester Van Beem zal de boom op woensdag 22 februari in ontvangst nemen.

Lange verbintenis

Natuurmonumenten biedt die boom aan om de zeer lange verbintenis met de gemeente Winterswijk te bezegelen. Natuurmonumenten is al sinds 1918 aanwezig in Winterswijk. In dat jaar deed Natuurmonumenten haar eerste aankopen in het Korenburgerveen. Het bleef niet bij die eerste aankoop. Het Korenburgerveen werd uitgebreid en ook andere gebieden kwamen in beheer bij Natuurmonumenten zoals de landgoederen Mentink en Bonnink. Bij het beheer van de graslanden en akkers die onderdeel vormen van de natuurgebieden, werkt Natuurmonumenten samen met boeren.

Sterk

Natuurmonumenten heeft gekozen voor een wintereik, niet alleen vanwege de naam van de boom. De wintereik is een boom die van oorsprong thuishoort in het landschap van Winterswijk, maar er tegenwoordig nauwelijks meer voorkomt, dit in tegenstelling tot de zomereik. Door deze eik te planten, wordt de natuur ook een beetje de bebouwde omgeving ingebracht. De eik is een duurzame en sterke boom. Dat symboliseert de relatie tussen de gemeente en Natuurmonumenten.

Zomereik

De meeste mensen kennen het verschil niet tussen een wintereik en een zomereik. Toch zijn beide bomen makkelijk van elkaar te onderscheiden. De bladeren van de wintereik hebben lange stelen, de eikels groeien op korte stelen. Bij een zomereik is dat net andersom. Daar hebben de bladeren korte stelen, en de eikels lange. Voor het overige lijken de bomen erg op elkaar.