Gemeente Epe


Actueel=>Nieuws=>Gemeentewijzer=>2006=>Februari=>Bestemmingsplan Buitengebied gemeente Epe grotendeels goedgekeurd door Gedeputeerde Staten van Gelderland
Bestemmingsplan Buitengebied gemeente Epe grotendeels goedgekeurd door Gedeputeerde Staten van Gelderland
Gedeputeerde Staten van Gelderland (GS) hebben op 14 februari besloten om grotendeels goedkeuring te verlenen aan het bestemmingsplan Buitengebied van de gemeente Epe. Dit bestemmingsplan omvat circa 90% van het grondgebied van de gemeente. Het bestemmingsplan Buitengebied is een herziening van alle bestemmingsplannen die golden voor het buitengebied. De oude bestemmingsplannen waren door allerlei wijzigingen en vrijstellingen niet meer afgestemd op de feitelijke situatie. De gemeenteraad heeft het nieuwe bestemmingsplan in juni 2005 vastgesteld. Het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied maakt geen grootschalige nieuwe ontwikkelingen mogelijk, maar biedt wel de nodige flexibiliteit om in te spelen op voorzienbare ruimtelijke ontwikkelingen, zoals functiewisseling bij (gedeeltelijke) beëindiging van een agrarisch bedrijf. Het bestemmingsplan is zoveel mogelijk afgestemd op bestaand beleid van rijk, provincie en gemeente. Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben echter aan een aantal onderdelen van het bestemmingsplan goedkeuring onthouden. Dit heeft onder andere te maken met de inpassing van het Reconstructieplan Veluwe in het bestemmingsplan. De gemeente Epe heeft geprobeerd het ontwerp Reconstructieplan Veluwe zo goed mogelijk in het bestemmingsplan te verwerken. Het Reconstructieplan is echter later dan het bestemmingsplan Buitengebied vastgesteld. Hierdoor konden de wijzigingen ten opzichte van het ontwerp Reconstructieplan niet op alle onderdelen op de juiste wijze verwerkt worden in het bestemmingsplan. Er is bijvoorbeeld geen mogelijkheid opgenomen in het bestemmingsplan voor de omschakeling van grondgebonden bedrijven naar intensieve veehouderijbedrijven. Op deze onderdelen heeft de provincie dan ook haar goedkeuring onthouden. De mogelijkheden die het Reconstructieplan biedt voor het aangewezen landbouwontwikkelingsgebied zijn niet opgenomen in het bestemmingsplan Buitengebied omdat de gemeente beroep heeft ingesteld tegen dit onderdeel. De gemeente had er al rekening mee gehouden dat aan dit onderdeel van het bestemmingsplan goedkeuring zou worden onthouden. De Raad van State heeft in de bodemprocedure nog geen uitspraak gedaan. Daarnaast is naar aanleiding van bedenkingen die bij de provincie zijn ingediend goedkeuring onthouden aan een aantal bestemmingen. De gemeente betreurt het dat de plannen voor onder andere de waterskibaan op het Kievitsveld hierdoor vertraging oplopen.
Een andere gewenste ontwikkeling, namelijk de bouw van een schaapskooi op landgoed Welna ten behoeve van de schaapskudde van Chris Grinwis en Aafke Achterhof, wordt wél mogelijk met dit nieuwe bestemmingsplan. De Gelderse Milieu Federatie heeft de ingediende bedenking ingetrokken.

De gemeente gaat zo snel mogelijk een zogenaamd "reparatieplan" ex artikel 30 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening op te stellen. In dit bestemmingsplan zullen díe onderdelen waaraan goedkeuring is onthouden planologisch geregeld worden.
Ondanks het feit dat GS goedkeuring hebben onthouden aan onderdelen van het bestemmingsplan Buitengebied is de gemeente blij met een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied dat actueel, overzichtelijk en toegankelijk is.
Naar boven