Koninklijk Horeca Nederland

Schrap de half-drie-regel in Venlo!

Persbericht 21 februari 2006
Schrap de half-drie-regel in Venlo!
Venlo, 21 februari 2006 - De afdeling Groot Venlo van Koninklijk Horeca Nederland bepleit bij de gemeente om de 'half-drie-regel' te schrappen. Deze regel houdt in dat de horeca tot 04.00 uur open is, maar dat na half drie geen bezoekers meer worden toegelaten in horecabedrijven. De regel werkt echter overlast in de hand en kan het beste geschrapt worden.

Voorzitter Frans Swaghoven van de afdeling Venlo van Koninklijk Horeca Nederland: De evaluatie van het nieuwe nachtvergunningenbeleid en de half-drie-regel vindt binnenkort plaats. Gezien de signalen die wij van onze leden krijgen en de discussie die op dit moment in Venlo breed wordt gevoerd, zijn wij van mening dat het beter is de half-drie regel te schrappen. Dan kunnen bezoekers tot de eindtijd worden toegelaten. Wij stellen voor dat in het huidige openingstijdenbeleid, waar de eindtijd op vier uur is gesteld, alle gasten uiterlijk om half vijf de bedrijven verlaten hebben. Het half uur tussen vier uur en half vijf dient als cooling-down (licht aan, muziek uit, tap dicht). Dit zou voor alle nachtvergunninghouders moeten gelden. Vanzelfsprekend zijn ondernemers vrij eerder te sluiten of vrijwillig ander beperkende maatregelen te nemen.

Belangrijkste argument voor het schrappen van de half-drie-regel is dat de regel in de praktijk tot discussie leidt aan de deur en op straat. Dit geeft irritatie en overlast op straat van potentiële bezoekers die niet meer binnen mogen, maar nog niet naar huis willen. Swaghoven: De gemeente heeft destijds gekozen voor openingstijden tot vier uur met de half-drie-regel. Koninklijk Horeca Nederland is primair voorstander van vrije openingstijden. Uit twee onderzoeken van het Ministerie van VWS en bedrijfschap Horeca & Catering is gebleken dat naar mate openingstijden vrijer en flexibeler zijn, de overlast afneemt. Gezien het goede overleg en de prettige samenwerking met de gemeente Venlo, verwacht ik een positieve reactie op ons voorstel.
---

Noot voor de redactie -