Gemeente Den Haag

De gemeente Den Haag gaat in 2006 het ongeoorloofd wegblijven van school door leerplichtigen rond de schoolvakanties structureel controleren. In de zomer van 2005 heeft de afdeling Leerplicht een inventarisatie gemaakt met hulp van de basisscholen in Den Haag. Aan alle Haagse basisscholen is gevraagd om leerlingen te melden die te vroeg op vakantie zijn gegaan of te laat zijn teruggekomen. Van de 157 basisscholen hebben 80 scholen gereageerd. Dit heeft geleid tot 526 verzuimmeldingen, waarbij er 175 keer proces verbaal is opgemaakt.

In tweederde van de zaken is er niet overgegaan tot het opmaken van een proces verbaal. De redenen daarvan zijn bijvoorbeeld onduidelijkheid over het verlenen van toestemming door de directie van sommige basisscholen, ouders die een medische verklaring konden overleggen en kinderen die ziek gemeld waren. Naar aanleiding van de actie en de resultaten is geconcludeerd dat er een éénduidige aanpak nodig is voor alle basisscholen in Den Haag. Dit geldt niet alleen voor de zomervakantie maar rond alle schoolvakanties.

Door ouders, leerlingen en scholen te informeren over de Leerplichtwet moet het luxeverzuim afnemen. Betere samenwerking met de scholen moet leiden tot een sluitende, schriftelijke verzuimregistratie. De afdeling Leerplicht treedt steeds steviger op, zowel naar leerlingen en ouders als naar scholen. Om het belang van leerplicht onder de aandacht te brengen bij gemeenten, politie, scholen, leerplichtige leerlingen en hun ouders vindt donderdag 16 maart de landelijke Dag van de Leerplicht plaats.

De leerplichtambtenaren van de gemeente Den Haag spelen een belangrijke rol bij het terugdringen van spijbelen en voortijdig schoolverlaten. De afspraken over schoolverzuim staan in de Leerplichtwet en de leerplichtambtenaren van gemeenten zorgen dat die wet wordt nageleefd. Scholen zijn verplicht om ongeoorloofd verzuim van leerlingen te melden bij de leerplichtambtenaar. Deze gaat vervolgens het gesprek aan met ouders en leerling. Samen proberen zij ervoor te zorgen dat de omstandigheden zo zijn dat een leerling weer naar school kan en gaat. In Den Haag werken elf leerplichtambtenaren, die per jaar bijna 4.000 verzuimmeldingen in behandeling nemen.

Meer informatie over leerplicht in Den Haag is te vinden op www.denhaag.nl/leerplicht.