Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: De Belofte van Alkemade - deel 1
Uitzenddatum: Di. 21 februari 2006, 20.30u
Verslaggeving: Siebe Sietsma en Ton van der Ham

Stemcomputer

Twee verslaggevers, vijf weken in een appartementje in het voormalige burgemeestershuis, zes afleveringen. Dat zijn in ât kort de ingrediënten voor de allereerste politieke docu-soap op de Nederlandse televisie. Onder de titel âDe Belofte van Alkemadeâ doet Netwerk de komende weken op bijzondere wijze verslag van de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Frisse wind
Vier jaar geleden verscheen ze vanuit het niets op het politieke toneel: de VMA; Vereniging Mooi Alkemade. En beloofde een nieuwe, frisse wind te laten waaien door het polderlandschap van de Zuidhollandse gemeente Alkemade. De âoudeâ politiek werd in één klap weggevaagd. De VMA kreeg 8 van de 15 zetels in handen; een absolute meerderheid. Een landelijk unicum bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2002.

Verliezers
Maar veel kiezers van toen voelen zich de verliezers van nu. Beloftes die niet zijn nagekomen, vertrouwen dat is beschaamd en relaties die zijn bekoeld. Heeft de Vereniging Mooi Alkemade gefaald? Of wordt er door de lokale baronnen van de âoudeâ politieke partijen op slinkse wijze gezaagd aan de poten van de ânieuweâ politiek?

Standplaats Alkemade
Verslaggevers Ton van der Ham en Siebe Sietsma van EO-Netwerk wonen vijf weken lang in Alkemade. Hun standplaats: het voormalige burgemeestershuis. Van daaruit registreren ze de lokale machtstrijd; Een tuinder die zich verraden voelt, een wethouder die onder vuur ligt, een raadslid dat een politieke broedermoord pleegt, een afgeserveerde partijbaron die zint op een terugkeer in de lokale politiek en de pastoor die onverstoorbaar zijn eigen campagne voert. Vanaf morgen, dinsdag 21 februari in âDe Belofte van Alkemadeâ.

Uitzendingen
Het feuilleton is te zien op dinsdag 21 februari, donderdag 23 februari, dinsdag 28 februari, donderdag 2 maart, dinsdag 7 maart en donderdag 9 maart. Uitzendingen in EO-Netwerk, 20:30 uur, Nederland 1.

Links:
De Wereld Draait Door bericht over deze politieke docu-soap Lokale politieke partij Mooi Alkemade
Gemeente Alkemade
Voorlichtingssite gemeenteraadsverkiezingen
Stemwijzer