Ingezonden persbericht


Een kwart van de aannemers GWW betrokken bij PPS

Er gaat momenteel veel aandacht uit naar de samenwerking tussen private en publieke partijen in de bouwsector (PPS). Bouwkennis deed in januari 2006 onderzoek naar de mate waarin GWW-bedrijven en gemeenten betrokken zijn bij PPS-projecten. Hieruit blijkt dat momenteel nog maar weinig gemeenten en aannemers zich bezig houden met PPS en dat een groot aantal spelers nog steeds de kat uit de boom kijkt. Wel denkt een meerderheid dat PPS zal toenemen binnen de GWW.

Publiek Private Samenwerking is een samenwerkingsverband tussen overheid en bedrijfsleven om gezamenlijk projecten te realiseren op basis van een taak- en risicoverdeling. Globaal genomen is het doel simpel; voordeel voor beide partijen zowel financieel gezien als op het gebied van projectversnelling. Momenteel geeft een kwart van de aannemers GWW aan dat men betrokken is bij PPS-projecten. Bij de gemeenten ligt dit percentage bijna 10% hoger. Voor beide partijen geldt dat een groot deel van de respondenten aangeeft slechts in enige mate betrokken te zijn bij dergelijke projecten. In totaal 71% van de aannemers GWW geeft aan totaal niet betrokken te zijn bij PPS-projecten.

In welke mate betrokken bij PPS-projecten (in%)

Bron: Bouwkennis, januari 2006

De grotere aannemers binnen de GWW (meer dan 25 werknemers) blijken meer met PPS te maken te hebben dan de kleinere spelers op de markt. Tussen aannemers met minder dan 10 werknemers in dienst en bedrijven die tussen de 10 en 25 werknemers in dienst hebben, zijn weinig verschillen op te merken. Voor de gemeenten geldt dat driekwart van de gemeenten met minder dan 15.000 inwoners, totaal niet met PPS te maken heeft. Bij de grotere gemeenten is dit minder dan tweederde.

PPS in de toekomst
Uit het rapport 'Europese PPS rapport 2005' van advocatenkantoor DLA Piper Rudnick Gray Cary bleek dat de waarde van Publiek-Private Samenwerkingsprojecten in de aanbestedingsfase in Europa in een jaar tijd is verdubbeld naar E 54 miljard. In dit rapport wordt de totale PPS-markt geanalyseerd (niet alleen de GWW-sector). Nederland loopt met een totale waarde van E 1,1 miljard aan projecten in de aanbestedingsfase nu nog wat achteraan. In het rapport werd geconcludeerd dat het aantal PPS projecten in aanbesteding in Nederland in 2006 zal toenemen. Wat denken de betrokken partijen binnen de GWW van deze conclusie? Een groot deel van zowel de gemeenten als de aannemers is het met de conclusie eens en slechts een klein percentage geeft aan dat men denkt dat PPS af zal nemen binnen de sector. Opvallend is het grote percentage bij zowel gemeenten als aannemers dat niet weet hoe PPS zich in de markt gaat ontwikkelen. Blijkbaar is het voor een groot aantal spelers in de markt moeilijk in te schatten hoe de samenwerking tussen private en publieke partijen er in de toekomst uit zal zien.

Ontwikkeling van PPS in de GWW-sector de komende jaren (in %) Bron: Bouwkennis, januari 2006

Eerst zien, dan geloven
Bijna een derde van de aannemers binnen de GWW staat positief tegenover PPS-projecten. Bij de gemeenten is dit iets minder dan een kwart. Een gemeenteambtenaar geeft aan; "Het bespaart kosten, tevens worden aannemers verplicht na te denken over duurzame oplossingen". Een reactie van een aannemer: "Er is meer overleg tussen aannemers en opdrachtgevers en het biedt meer zekerheid". Er zijn dus duidelijk spelers binnen de markt aanwezig die de veronderstelde voordelen van PPS ook daadwerkelijk ondervinden. Onder de gemeenten die een negatieve houding hebben ten opzichte van PPS, leeft onder andere de gedachte dat de constructie zijn uitwerking mist. Een aantal aannemers vindt dat de kansen oneerlijk worden verdeeld tussen grote en kleine aannemingsbedrijven.

Houding tegenover PPS-projecten (in %)
Bron: Bouwkennis, januari 2006

Zoals gezegd staat een deel van de respondenten positief tegenover PPS. Het overgrote deel geeft echter aan neutraal te zijn waar het PPS-projecten betreft, tevens heeft een groot deel geen mening. Dit duidt op een grote afwachtendheid ten aanzien van PPS. Dat komt ook terug in een aantal persoonlijke reacties van zowel gemeenteambtenaren als aannemers. Een aantal gemeenten geeft aan dat men nog geen duidelijk beeld heeft van de voor- en nadelen en dat men het liefst per project bekijkt hoe het wordt uitgevoerd. Een aannemer geeft aan: "Voor- en nadelen zijn voor mij aanwezig, ik vind het nu nog moeilijk om het allemaal te overzien." Opvallend is tevens dat een aantal aannemers het gevoel heeft dat men wel mee moet gaan met de ontwikkeling.

Bouwkennis is uitgever van marktinformatie over de bouw-, woon-, vastgoed- en installatiesector. De producten van Bouwkennis ondersteunen managers bij het bepalen en invullen van het beleid. Voor meer informatie over Bouwkennis of om u in te schrijven voor de tweewekelijkse digitale nieuwsbrief, kijk op www.bouwkennis.nl.