Verwerken van verdriet en ondersteuning aan allochtone vrouwen

Humanitas

Donderdag 23 februari verschijnt het nieuwe nummer van het magazine Van Mens Tot Mens van de vereniging Humanitas. In dit nummer onder andere artikelen over verlaat verdriet, persoonlijke ondersteuning aan allochtone vrouwen en een reportage over de programmalijn Alleen en samen, voor mensen in een sociaal isolement.

Verlaat verdriet
Als je op jonge leeftijd je vader of moeder verliest, kan dat ook later nog voor veel verdriet zorgen. Bij Karin den Hollander kwam de rouw om haar moeders dood pas veertien jaar na haar overlijden. Karin vond herkenning bij de lotgenotengroep Verlaat Verdriet van Humanitas in Utrecht.

Persoonlijke ondersteuning geeft allochtone vrouwen houvast Veel allochtone vrouwen zitten in een sociaal isolement of dreigen erin te raken. Het project Persoonlijke Ondersteuning van Humanitas district Oost probeert hier iets tegen te doen. 'Alleen maar luisteren is soms al genoeg.' Het project won de Jan Renken Prijs 2005, een prijs die de vereniging Humanitas uitreikt aan een vernieuwend en spraakmakend project.

Humanitas
Humanitas komt op voor een samenleving waarin mensen actief vorm geven aan hun eigen leven en verantwoordelijkheid nemen voor het samenleven met elkaar. Deze humanistische uitgangspunten vertaalt Humanitas in diensten van-mens-tot-mens op de gebieden van welzijn, wonen en zorg. Humanitas telt achtduizend vrijwilligers die vanuit ruim negentig afdelingen opereren.

Humanitas kent zes programmalijnen:

- Ieder kind telt: alle activiteiten rond jeugd en opvoeding
- Apart en erbij: voor mensen met een niet-Nederlandse culturele en etnische achtergrond
- Vallen en opstaan: voor mensen die tijdelijk niet voor zichzelf kunnen zorgen
- Oud en redzaam: ondersteuning van ouderen die zelfstandig willen blijven wonen
- Verwerken en verder: voor mensen die een verlies te verwerken hebben
- Alleen en samen: voor mensen in een sociaal isolement

De beroepskrachten van de werkstichtingen van Humanitas richten zich onder andere op kinderopvang, ouderenhuisvesting, inkomensbeheer en dienstverlening aan mensen met een handicap of behartigen de belangen van alleenstaande minderjarige asielzoekers.


Noot voor de redactie (