Gemeente Zoetermeer

Time-out en J.C. Pleysierschool worden officieel geopend

Schoolgebouw omgetoverd in multifunctionele ruimte

Donderdag 23 februari wordt het gebouw voor de bovenschoolse zorgvoorziening Time-Out en de J.C. Pleysierschool geopend. De beide instellingen vinden hun intrek in het schoolgebouw aan het Schansbos
1-2 in Zoetermeer. Gemma Smid-Marsman, wethouder Onderwijs, en Mariëtte van Wieringen-Wagenaar van het bestuur van de J.C. Pleysierschool verrichten de officiële openingshandeling.

De school is ingericht naar de wensen van de beide instellingen. In overleg met de architect is er een modern, transparant gebouw gecreëerd. Het glaswerk rondom de aula zorgt voor een lichte, centrale plek, die o.a. uitkijkt op de ruime, nieuwe keuken. Voor de leerlingen van de Time-Out is er een multifunctionele ruimte gecreëerd.

De Time-Out is opgezet door het Regionaal Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs (Regsam) en de gemeente Zoetermeer. Deze voorziening begeleidt jongeren die dreigen vast te lopen in het onderwijs. Leerlingen kunnen maximaal 13 weken in de time-out geplaatst worden. In die periode volgen de leerlingen dagelijks een rooster waarin, naast een aangepast onderwijsprogramma, ook aandacht is voor gedragsverandering. De Time-out is letterlijk een rustpunt voor de leerling. Dit is terug te vinden in het nieuwe onderkomen.

De J.C. Pleysierschool is een school voor voortgezet speciaal onderwijs (VSO) voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen (ZMOK), die onderwijs, begeleiding en diagnostiek biedt aan jongeren in de leeftijd van 12 tot 20 jaar met een gedragsstoornis en/of psychiatrische problematiek. Met het betrekken van Het Schansbos is de definitieve huisvesting gerealiseerd. De Pleysierschool richt zich niet alleen op het bieden van kwalitatief verantwoord onderwijs aan een uitdagende doelgroep maar wil tevens een actieve rol spelen in het versterken van de sociale cohesie in de directe omgeving van de school. Met de opening van het gebouw is daarom ook gestart met het project Koken voor Buren. Door leerlingen wordt wekelijks, op donderdagavond, een driegangen diner bereid en geserveerd aan buurtbewoners. Maaltijden die, door een subsidie van de gemeente, kunnen worden aangeboden voor EUR4,50. De buitenwereld wordt hiermee door de school binnen gehaald, leerlingen oefenen in goed burgerschap en maken op een leuke manier kennis met de maatschappij.