Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa evalueert Elektriciteits- en Gaswet

23-02-2006

De komende maanden voert de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) een evaluatie uit van de Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet. Het uitvoeren van deze evaluatie is een wettelijke taak (op grond van artikel 80 Elektriciteitswet 1998 en artikel 66 Gaswet). Over de uitkomsten van de evaluatie rapporteert de Directie Toezicht Energie (DTe) van de NMa in juni van dit jaar aan de Minister van Economische Zaken. De Minister zal vervolgens aan de Staten-Generaal rapporteren over de evaluatie.

De belangrijkste evaluatievragen zijn:


1. In hoeverre zijn de met de wetten beoogde doelen daadwerkelijk gerealiseerd?


2. Welke bijdrage hebben de wetten geleverd aan het realiseren van deze doelen?


3. Wat zijn de baten en de lasten die de wetten veroorzaken?


4. Welke overige effecten hebben de wetten teweeg gebracht die niet samenhangen met de doelen van de wetten?

De NMa hecht er aan om een goede invulling te geven aan de uitvoering van de evaluatie, waarbij onafhankelijkheid en kwaliteit belangrijke doelstellingen zijn.

De toezichthouder stelt marktpartijen daarom graag in de gelegenheid om te reageren op een concept evaluatiekader dat zij heeft uitgewerkt voor de evaluatie.

Dit evaluatiekader heeft tot doel om duidelijk te maken op welke wijze de evaluatie wordt uitgevoerd en welke onderdelen van de wetten geëvalueerd gaan worden.

Het concept evaluatiekader vindt u hieronder. Reacties op het concept evaluatiekader kunnen tot uiterlijk 8 maart 2006 per e-mail worden toegezonden naar

DTe-consultatie@nmanet.nl, onder vermelding van zaaknummer 102213.