Politie Friesland

Twee verdachten aangehouden en commotie rond acteurs met bivakmutsen

Onrust in Leeuward wijken Aldlân en Huizum

Leeuwarden, 23-02-2006 o Woensdag 22 februari ontstond rond 14.00 uur een onrustige situatie in de Leeuwarder wijken Aldlân en Huizum. De politie kreeg via het alarmnummer 112 diverse telefoontjes van verontruste burgers die een auto op de Aldlânsdyk zagen rijden met twee inzittenden die bivakmutsen droegen.

De politie is met zes eenheden, die zwaailicht en sirene voerden, ter plaatse gegaan om een onderzoek in te stellen. De mannen met de bivakmutsen bleken acteurs te zijn die in opdracht van Omrop Fryslân bezig waren met de opnamen voor een jongerenprogramma. Omrop Fryslân heeft excuses aan de politie aangeboden die aanvaard zijn. Voor de toekomst heeft Omrop Fryslân beloofd om dit soort scenarios vooraf aan de politie te melden.

Tegelijkertijd was de politie in de naastliggende wijk Huizum bezig om een gevluchte woninginbreker op te sporen. De 40-jarige Leeuwarder inbreker was tijdens de woninginbraak aan de Huizumerlaan (wijk Huizum) door de bewoner ontdekt. Hij koos het hazenpad. De man werd even later door agenten in een toilet van een opleidingsinstituut aan de Agora gevonden en alsnog aangehouden. De verdachte wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Tot slot kwam de politie in actie na een ontsnapping van een gedetineerde. De 23-jarige Groninger werd vervoerd van een justitiële inrichting van Groningen naar Leeuwarden. Op de Aldlânsdyk te Leeuwarden wist de verdachte uit het busje van justitie (Dienst Vervoer & Ondersteuning) te ontsnappen. De man had een raampje van de bus ingetrapt en vluchtte de wijk Aldlân en Huizum in. Hierop is nogmaals een succesvolle politie-inzet gepleegd. Dankzij het gedetailleerde signalement van de verdachte is de man kort daarna in het MCL door twee agenten aangehouden. Hij pleegde tijdens zijn aanhouding verzet. De verdachte is weer aan justitie overgedragen en is ingesloten.