Nederlandse Vereniging van Journalisten

Aan alle NVJ leden van de sectie Dagblad
WAO-hiaatfonds ingezet voor premievrijstelling

(23 februari 2006)

Geachte collegae,

De WAO is veranderd in WGA en WIA. De nieuwe Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen die in 2006 van kracht is geworden, maakte noodzakelijk dat er in de nieuwe CAO voor dit jaar nieuwe afspraken zijn gemaakt. Eerder berichtten wij u over onder andere de ombouw van de WAO-hiaatpremie naar de WGA-hiaatpremie. Voor de nieuwe verzekering op collectieve basis is gekozen voor een soepele overgang van oud naar nieuw.

Er is sprake van een reserve in het WAO-hiaatfonds. Dat zal dit jaar worden ingezet voor premievrijstelling. Ingewonnen advies bij de verzekeraar Achmea maakt duidelijk dat dit voor de betrokken journalisten de voordeligste optie is. Over een eventuele restitutie moet fiscaal worden afgerekend en bovendien zijn met zo'n administratieve afhandeling flink wat kosten gemoeid. Uiteindelijk zou er netto per journalist ongeveer 40 euro resteren.

Voordeliger is het om het restant in te zetten voor premievrijstelling, luidt het advies van Achmea. Het bestuur van de sectie Dagblad heeft besloten om dit advies over te nemen. In 2006 betaalt u dan ook geen premie voor de WGA-hiaatverzekering. In de loop van dit jaar wordt bepaald hoeveel premie in 2007 noodzakelijk is. Een en ander is afhankelijk van eventueel dan nog resterende reserve.

Met vriendelijke groet,

Namens het bestuur van de sectie Dagblad NVJ,

Bianca Rootsaert
secretaris NVJ