Productschap Margarine


23.02.2006

LNV akkoord met MJP MVO-sector

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft ingestemd met het Meerjarenplan Energie-efficiencyverbetering (MJP) 2005 - 2008 in het kader van de Meerjarenafspraak Energiebesparing (MJA2).

Het ministerie waardeert de duidelijke ambitie die uit het plan spreekt. De 16 MVO-bedrijven die vanaf de start deelnemen aan de MJA-2, verwachten 65 zekere maatregelen te gaan uitvoeren die moeten leiden tot realisatie van een energie-efficiencyverbetering van 4,0 % berekend t.o.v. het basisjaar 1998, hetgeen samen met de verbetering uit de eerste periode leidt tot een EEI van 5,3%. Met de uitvoering van de zekere maatregelen is een investering gemoeid van circa 2,6 miljoen in vier jaar. In totaal 76 voorwaardelijke maatregelen zullen op hun haalbaarheid worden onderzocht en bij gebleken gunstige uitkomsten van die onderzoeken zullen de projecten worden gerealiseerd.

In 1993 heeft de Nederlandse Margarine-, Vetten- en Oliënindustrie de MJA-1 ondertekend. In 1996 is de tweede tranche van de MJA-1 bekrachtigd. De oorspronkelijke doelstelling van de MJA-1 was een energie-efficiencyverbetering van 22% over de periode 1989/90 t/m 2000. Aan het eind van 2000 heeft de sector een verbetering van de energie-efficiency gerealiseerd van 20,6% t.o.v. 1989/90.

Tot slot heeft de sector 20 onzekere maatregelen geïdentificeerd voor nader onderzoek. Dit betreft maatregelen waarvan een positieve bijdrage aan de energie-efficiency wordt verwacht, maar die nog zoveel risico's en vragen met zich meebrengen dat meer diepgaand onderzoek nodig is om vast te kunnen stellen of de maatregelen voldoende potentie hebben om aan een haalbaarheidsonderzoek te worden onderworpen. Het merendeel van de maatregelen in het kader van de verbredingsthema's wordt daarom momenteel beschouwd als voorwaardelijke maatregelen. Voorbeeld hiervan is de toepassing van membraantechnologie.

Desondanks wordt ook de klassieke wijze van energie-efficiencyverbetering niet veronachtzaamd. Zo organiseerde het productschap op 14 februari 2006 een workshop over procesintegratie .