Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

D66 Utrecht wil microkrediet voor jongerencultuur

Utrecht, 23 februari 2006

Guus Cruts winnaar D66 Dichter bij Utrecht

Guus Cruts schreef het winnende gedicht voor de eerste dichtactie die door een politieke partij in Utrecht is georganiseerd. In zijn geheel eigen dromerig slepende toon mocht winnaar Cruts zijn gedicht voordragen tijdens de afsluitende avond. Tegelijkertijd kreeg de avond een officiële tint: lijsttrekker Alice van Rooij presenteerde de jongeren cultuurnota die samen met de Jonge Democraten is opgesteld, genaamd "Niet Voor Maar Door!" Inventieve oplossingen met microkrediet en inspraak zetten jongeren aan om ideeën om te zetten naar cultuurrealiteit.

"Vanuit d'andere wereld klinkt een carillon van eeuwige rust", opende winnaar Guus Cruts in zijn geheel eigen slepende toon zijn ode aan Utrecht op. Het gehele gedicht plus de top tien is te lezen op de website www.d66utrecht.nl in de elektronische bundel "D66 Dichter bij Utrecht". Na een zorgvuldige weging door de juryleden Arie Doeser (voorzitter Stichting Literaire Activiteiten Utrecht) en Rob van der Hilst (journalist, schrijver en voorzitter van Landelijk Platform Cultuur en Media van D66) lag daar het oordeel dat Cruts' gedicht "Mijn stad", taal en verbeelding duidelijk de lezer bewegen.

Van deze top-10 gedichten waren 7 dichters aanwezig waardoor deze zeven ook hun eigen stijl en klemtoon in de gedichten konden leggen bij de voordracht. Het was een mooie avond vol poëzie en rode wijn.

Lijsttrekker Alice van Rooij presenteerde onverwacht de samen met de D66 Jonge Democraten opgestelde jongeren cultuurnota. Hiermee wil D66 Utrecht cultuur en jongeren een sterkere plaats geven in het groeiende Utrecht. Van Rooij: "Al heb je bijvoorbeeld theoretisch geen budget, dan nog moet je aan cultuur doen want het is bepalend voor de ontwikkeling van de stad".

De nota zet jongeren aan om voor het eerst samen met culturele partijen te werken aan een versterkend aanbod. Het is voor het eerst dat er niet óver maar dóór jongeren beleidsinitiatieven worden aangegeven. Jongerencultuur is snel en constant in verandering, daar zit de basis voor een flexibel jongeren cultuurbeleid. "Voor beleidsmakers zijn snel veranderende trends een wanhoop", meldt het rapport, waaruit blijkt dat in Utrecht de periode tussen een idee en subsidietoekenning soms een jaar kan bedragen. Té lang, voor de meeste initiatieven vanuit jongeren.

D66 Utrecht ziet een oplossing via een nieuwe Jongerencultuurraad die instanties verbindt aan jongereninitiatieven en een lichte procedure voor de verstrekking van microkrediet als sterke aanpak om diversiteit en kwaliteit in culturele ontwikkeling te stimuleren. Hiermee wil D66 Utrecht na de gemeenteraadsverkiezingen verder doorgaan in de versterking van cultuur, leefomgeving en economische ontwikkeling in Utrecht, waar dienstverlening een steeds belangrijker rol speelt.


---

Noot voor de redactie,