Ingezonden persbericht


Minister Pechtold ondersteunt de rijke natuur van de Dutch Caribbean

Natuurparken van de Nederlandse Antillen en Aruba hebben zich verenigd in de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA). Zij worden hierbij actief ondersteund door Nederlandse organisaties. Minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties) heeft vandaag een startsubsidie van 1 miljoen euro overhandigd aan DCNA, bovendien heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de intentie de komende 10 jaar het natuurbehoud van de zes Antiliaanse eilanden te ondersteunen. Ook de Nationale Postcode Loterij is een belangrijke partner in de totstandkoming van dit hoopvolle initiatief, omdat zij aan de wieg stond van de oprichting van DCNA. De Antilliaanse natuur is de rijkste van het Koninkrijk der Nederlanden, en kreeg tot voor kort te weinig structurele ondersteuning.

Na jarenlange voorbereidingen door de afdeling Milieu en Natuur (Mina) van het ministerie Volksgezondheid en Sociale Ontwikkeling (VSO) van de Nederlandse Antillen en beleidsbeïnvloeding door de Nederlandse tak van de IUCN World Conservation Union (IUCN NL) is financiële steun voor DCNA verkregen. Om te beginnen heeft minster Pechtold een startsubsidie gerealiseerd van E 1 miljoen. Het is de intentie van Nederland om voor een periode van 10 jaar jaarlijks E1 miljoen in het natuurbehoud van de Dutch Caribbean te investeren. In Nederland zal het IUCN Nederlands Comité als contractbeheerder en partner optreden.

In 2004 hebben de natuurparken van de zes eilanden zich verenigd in DCNA, de koepelorganisatie van de parken van Aruba, Bonaire, Curaçao, St.Maarten, Saba en St. Eustatius. De hoogste biodiversiteit binnen het Koninkrijk der Nederlanden is te vinden op de zes Antilliaanse eilanden met o.a. koraalriffen van wereldfaam, tropisch mistbos en cactusvelden. Met deze 10-jarige overeenkomst in het vooruitzicht wordt nu een zeer belangrijke stap gezet in de richting van duurzame bescherming. Uiteindelijk is er E 5 miljoen per jaar nodig om de natuur te beschermen. De inzet van lokale overheden blijft daarnaast van groot belang.

In Nederland wordt de Dutch Caribbean Nature Alliance actief ondersteund door organisaties als Staatsbosbeheer, Vereniging Natuurmonumenten, De Landschappen, Vogelbescherming Nederland, het Wereld Natuur Fonds, Milieukontakt, alsmede de Nederlandse vestiging van Conservation International. Ze hebben zich verenigd in een supportgroep.

De bijdrage was niet tot stand gekomen als de Nationale Postcode Loterij niet eerder het initiatief had genomen om de parken te financieren. Zij ondersteunden in 2004 en 2005 met in totaal E 2,5 miljoen de parken op St. Eustatius en St Maarten, alsmede de oprichting van DCNA. Een groot deel van dit geld zal worden gebruikt als basis van de duurzame financiering van natuurbeheer in de vorm van een Trust Fund, waardoor er werkelijk aan een structurele oplossing gewerkt kan worden. Dit fonds fungeert namelijk als financiële buffer, van waaruit parkbeheer op de lange termijn kan worden verzekerd, o.a. door het zoeken naar andere donoren en investeerders.

Noot voor de pers:

Op 23 februari is er een persbriefing in Den Haag (Pulchri Studio, Lange Voorhout 15) tussen 12.30 en 13.00 uur.

Neem voor meer informatie contact op met Johan van der Perk, IUCN NL, Plantage Middenlaan 2K, 1018 DD Amsterdam, Tel. 020-6261732, Mobiel. +31(0)652420230, email. Johan.vanderperk@iucn.nl, websites www.dcna.nl, www.iucn.nl


---- --