Gemeente De Wolden


Zuidwolde, 23 februari 2006

Persbericht

Vrijstelling op bestemmingsplan voor evenementen

Gemeente De Wolden kan vanaf 11 januari 2006 officieel meewerken aan het houden van evenementen op locaties waar het niet geregeld is in het bestemmingsplan. Provincie Drenthe heeft op verzoek van de gemeente een categorie aan de provinciale lijst toegevoegd, van gevallen waar de gemeente vrijstelling voor kan verlenen. Het gaat om evenementen als bijvoorbeeld jaarmarkten, kermissen, concoursen, buurt- en dorpsfeesten die niet meer dan tweemaal per jaar op dezelfde locatie plaatsvinden. Ook moet het gaan om evenementen die minstens vier en maximaal tien dagen duren. De voorbereidingstijd voor het bouwen en afbreken meegerekend.

Vorig jaar deed de Raad van State een uitspraak die er voor zou kunnen zorgen dat de eerder genoemde evenementen in allerlei plattelandsgemeenten niet meer gehouden kunnen worden. Dit veroorzaakte veel opschudding in Nederland.

De gemeenteraad van De Wolden heeft het college gevraagd om met een oplossing te komen voor dit dreigende probleem. Deze nieuwe regeling is uniek en heeft de interesse van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de VROM inspectie. Als deze regeling slaagt zal dit waarschijnlijk landelijk bij alle provincies worden ingevoerd.

Aanvragen vergunning

Degene die een evenement wil organiseren kan met een eenvoudige procedure een vergunning en een eventuele vrijstelling aanvragen. Deze aanvraag wordt gepubliceerd op de gemeentelijke pagina in De Wolder Courant. Iedereen wordt zo tijdig, zes weken van te voren, op de hoogte gesteld.

///////////////////////////////