VVD


22-2-2006

Kraken moet in alle gevallen strafbaar zijn

Een van de kerntaken van de overheid is het beschermen van het recht van eigendom. Als je als eigenaar van iets bestolen wordt, dan mag je verwachten dat de politie optreedt.

In ons land is de idiote situatie gegroeid dat een eigenaar van een gebouw van het gebruiksrecht bestolen kan worden -het zogenaamde kraken- zonder dat de politie optreedt. Terecht heeft de Tweede Kamer (motie Hermans/Veenendaal) dat een ernstige aantasting van het eigendomsrecht genoemd.

In de wet staat dat het kraken van gebouwen die nog geen 12 maanden leeg staan strafbaar is. Het gevolg is dat in de laatste decennia duizenden panden die langer dan 12 maanden leeg staan gekraakt zijn. En de nutsbedrijven komen er niet onder uit aan de krakers gas, water en elektriciteit te leveren.

Onlangs beklaagde een PvdA-Kamerlid zich erover dat illegale buitenlanders in onze grote steden de kraakregels overtreden en de gebouwen al in bezit nemen voordat ze 12 maanden leeg staan. Dit is de wereld op zijn kop. Wèg met die kraakregels! Stelen mag niet, ook niet van het gebruiksrecht van gebouwen.

Kraken moet in alle gevallen strafbaar zijn. Bescherming van eigendom is een kerntaak van de overheid.

22 februari 2006