Zelfschilderproject woningcorporatie Cires en pébé vastgoedonderhoud

Bewoners schilder-voor-één-dag

OOSTERHOUT (N.BR.), 20060223 -- Het leek een zaterdag als alle andere op Paterserf. Toch was zaterdag 18 februari in de souterrains van drie flats een unieke activiteit aan de gang. Op initiatief van de Oosterhoutse woningstichting Cires staken bewoners de handen uit de mouwen bij het opknappen van de bergingsgangen. Ze werden daarbij technisch begeleid door een onderhoudsteam van pébé vastgoedonderhoud. Volgens directeur Lies de Groot van Cires past het karakter van de actie naadloos in de thema's Schoon, Heel en Veilig. Deze bepalen mede de leefbaarheid van de woonomgeving.


"Wat ons betreft is het schilderen een goed voorbeeld van samenwerking op alle fronten", zegt Cires-directeur De Groot. "Het plan werd namelijk meteen omarmd door pébé vastgoedonderhoud, met wie wij al een lange relatie hebben. Samen hebben wij invulling aan de zelfschilderdag gegeven. Maar de samenwerking met en door de bewoners is natuurlijk voor ons het allerbelangrijkst. Het schilderen van de bergingsgangen is onderdeel van een groter plan om de leefbaarheid in en rondom de flats te verbeteren. In totaal hadden we een schildersploeg van zo'n 15 mensen. Sommigen ervan kenden elkaar hooguit van een oppervlakkige begroeting. Nu werkten ze samen aan de muren van de gemeenschappelijke ruimten."

Ook voor het team van pébé was het een ongewone zaterdag. Contactpersoon Uitvoering Stan Schellekens vertelt: "Om tien uur gaven mensen van Cires de eerste uitleg. Wij hebben vervolgens laten zien hoe ze de vloeren het best konden afdekken, hoe ze moesten afplakken en hoe latexverf goed dekkend wordt aangebracht. Echt, het enthousiasme van de bewoners werkt enorm stimulerend.

Gevraagd naar hun oordeel over de dag, reageren de deelnemende vrijwilligers unaniem positief. Een enkel kritisch geluid is er ook. "Wij werken hier met zijn vieren. Maar de flat telt veel meer bewoners. Eigenlijk is dat niet helemaal in verhouding. Maar ach, daar staat tegenover, dat we verdeeld over drie gebouwen toch maar mooi een stevige ploeg bij elkaar hebben. En we weten zeker, dat het eindresultaat de medebewoners zal opvallen. Hopelijk werkt het op iedereen stimulerend om de hele flat netjes te houden. Want daar zijn we allemaal bij gebaat, toch?"