Ingezonden persbericht


24 februari: symposium Verwarring en Verwondering in Deventer

Namens de Academia Vitae en Filosofie Oost-West nodigen we je graag uit voor een symposium met als thema Verwarring en Verwondering. De datum is 24 februari 2006. We komen bijeen in de magistrale Lebuïnuskerk te Deventer waar we beginnen om 12 uur. Wij zorgen voor de lunch en het diner.

De directe aanleiding is de verwarring die de westerse wereld en de Nederlandse samenleving in het bijzonder lijkt te beheersen. De verwarring - of is het een crisis of een impasse? - is hét thema van gesprekken in de bestuurs-, koffie- en huiskamers. Niemand lijkt eraan te ontkomen.

Het doel van dit symposium is in de eerste plaats zicht te krijgen op dat waar mensen nu precies over in de war zijn. Is het een gebrek aan visie? De eigen identiteit? Het multiculturele drama? Spirituele armoede? Is die verwarring typisch Nederlands,of is ze meer omvattend?

De verwondering staat voor een onbevangen kijk op de toekomst. Is het mogelijk door de zwaarte van het heden heen - met al haar problemen zoals een botsing tussen beschavingen, de kloof tussen bestuurders en burgers, een haperende economie, de gap tussen rijk en arm, en een gebrek aan saamhorigheid - licht te zien? Is het mogelijk anders te denken dan het denken dat vooral verwarring creëert?

Wij hebben een aantal wetenschappers, theologen, politici en kunstenaars uitgenodigd om hun visie op de verwarring te geven en om met ons hun vermogen tot verwondering te delen. Onder hen zijn Peronne Boddaert (theoloog en remonstrants predikant), Joop Goudsblom (socioloog), Ton Lathouwers (geautoriseerd leraar Chinese Rinzai Chan), Louk Hulsman (gepassioneerd bestrijder van het strafrecht), Jan Marijnissen (politicus), alsmede een aantal kunstenaars.

De dialoog staat centraal in de Academia Vitae. Daarom nodigen we een select en gevarieerd gezelschap uit om het gesprek mee aan te gaan. Wij, ondergetekenden, zullen de gesprekken modereren. Arjo Klamer is behalve initiatiefnemer van de Academia Vitae ook hoogleraar culturele economie en Jan Bor is behalve voorzitter Programmaraad van Filosofie Oost-West ook filosoof.

Kom en doe inspiratie op voor jouw gesprekken in de bestuurs-,koffie dan wel huiskamer. Laat je verrassen, laat je uitdagen. En draag op die manier bij aan een debat dat zo wezenlijk is voor deze tijd.

Mocht je iemand weten die geïnteresseerd is om mee te doen en bij te dragen aan deze gesprekken; laat het ons dan alsjeblieft weten.

Namens de Academia Vitae:
Arjo Klamer, hoogleraar culturele economie, initiatiefnemer Academia Vitae Namens Filosofie Oost-West:
Jan Bor filosoof, voorzitter van de Programmaraad van Filosofie Oost - West

Praktisch
Datum: 24 februari 2006
Tijd: 12.00 tot 20.00 uur (inclusief lunch en diner) Locatie: Lebuïnuskerk te Deventer (Kleine Poot 7, Deventer) Bijdrage: ter tegemoetkoming in onze kosten vragen wij een bijdrage van bedrijfsdeelnemers van ¤ 225,- en van particulieren ¤ 90,-. Dit bedrag is inclusief lunch en diner. Aanmelden: herold@academiavitae.nl of Academia Vitae, Postbus 6349, 7401 JH Deventer o.v.v. volledige naam, postadres+telefoonnummer, emailadres, leeftijd en m/v. Laat alsjeblieft weten wat jouw financiële bijdrage zal zijn. Op deze manier kun je ook laten weten wie eventueel met je mee komt. Info: 06 246 96 478 (Ticia Herold) of herold@academiavitae.nl

Zie voor verdere informatie ook www.filosofie-oostwest.nl en www.academiavitae.nl

Vriendelijke groet,
Joke Koppius

Stichting Filosofie Oost-West
www.filosofie-oostwest.nl