Vrije Universiteit Amsterdam

Vrije Universiteit Amsterdam

24.02.2006

B.K. Kroon

aula

VU medisch centrum

13:45

Dynamic Sentinel Node Biopsy in Penile Carcinoma


Promotor: prof.dr. S. Horenblas

Uitzaaiingen peniskanker toch te detecteren

Door middel van 'dynamische schildwachtklierbiopsie' kunnen kwaadaardige uitzaaiingen (metastasen) in de lymfeklieren als gevolg van een peniscarcinoom snel gedetecteerd worden. Dat toont B.K. Kroon aan in zijn proefschrift.

Het peniscarcinoom zaait met name uit naar de lymfeklieren in de liezen. Bij de meeste patiënten met peniskanker lijken er bij lichamelijk onderzoek geen uitzaaiingen te zijn, maar het blijkt dat 20 procent van hen toch, klinische onzichtbare, uitzaaiingen in de liesklieren heeft. In veel gevallen worden de klieren daarom verwijderd, maar eigenlijk is dat in zo'n 80 procent van de gevallen niet nodig. Bovendien worden patiënten behoorlijk ziek van de ingreep. Aan de andere kant betekent een afwachtend beleid wellicht een kleinere overlevingskans.

Een belangrijke vraag is dus hoe deze metastasen te ontdekken, zodat ze zo vroeg mogelijk behandeld kunnen worden. Een goede methode is volgens Kroon een dynamische schildwachtklierbiopsie. Hierbij worden alleen de klieren van het regionale lymfekliergebied verwijderd waarop de tumor rechtstreeks heeft gedraineerd, de zogenaamde schildwachtklieren. Alleen patiënten met een tumorpositieve schildwachtklier ondergaan vervolgens een lymfeklierdissectie. In het proefschrift beschrijft Kroon zijn ervaringen met deze techniek bij peniskanker.

Voor meer informatie over activiteiten aan de VU:

dienst Communicatie, afdeling wetenschapsvoorlichting:

T 020 59 85661
E persvoorlichting_vu@dienst.vu.nl

Voor meer informatie over Vumc:

T 020 44 43444
E communicatie@vumc.nl