Gemeente Schiedam


Franse barok in Oud-Katholieke Kerk t Huis te Poort op de Dam

Vrijdagavond 24 februari 2006 staat de Schiedamse Oud-Katholieke Kerk t Huis te Poort in het teken van de retorische vraag Vrienden, wilt u gelukkig zijn?. Die vraag zal worden gesteld door de Canadese sopraan Isabelle Desrochers. Op uitnodiging van de Stichting Huis te Poort verzorgt zij die avond samen met het ensemble Ausonia een concert waarin muziek ten gehore zal worden gebracht van de Franse barokcomponisten François Francoeur, François Couperin, Jean Philippe Rameau en Jean-Baptiste Lully. Het concert in de op de Dam (nr.28-30) gelegen kerk vangt aan om 20.15 uur.

Iets over de musici

Isabelle Desrochers studeerde oude muziek aan de universiteit van Montréal. In 1985 vertrok zij naar Frankrijk om te gaan studeren bij William Christie aan het Parijse Conservatoire National Supérieur. Daar studeerde ze in 1988 cum laude af. Al tijdens haar studie maakte zij deel uit van de beroemde La Chapelle Royale van Philippe Herreweghe. Maar zij maakte vooral naam als soliste. Ze trad op in grote operaproducties op belangrijke historische podia onder directie van dirigenten als Jean-Claude Malgoire, William Christie, Christophe Coin en Skip Sempé. Zo trad ze op in het Théâtre Royal de Versailles en de Villa Medici in Rome.

Sinds 2001 werkt zij regelmatig samen met het ensemble Ausonia. De kern van dat ensemble wordt gevormd door de in Roemenië geboren barokvioliste Mira Glodeanu, de Franse klavecinist Frédérick Haas en de Australische bespeler van de violone James Munrow.

Mira Glodeanu studeerde viool aan het conservatorium van Boekarest waar ze cum laude haar diploma behaalde. Naast haar drukke concertpraktijk doceert zij barokviool aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel.

Het ensemble Ausonia richt zich met name op het herontdekken van Frans repertoire gecomponeerd in de 17e en 18e eeuw. In 2002 nam Ausonia voor het Franse cd-label Galiope een internationaal zeer goed ontvangen cd op met sonates voor viool en basso continuo van François Francoeur. Reden om het ensemble te vragen voor een Schiedams optreden is een tweede cd die het ensemble vorig jaar opnam met werk van Francoeur. De betreffende productie op het Franse kwaliteitslabel Alpha bevat naast een drietal sonates van Francoeur ook een aantal arias voor sopraan en begeleidend ensemble van de componist.

Programma

In de Oud-Katholieke kerk presenteert Ausonia een afwisselend programma dat een prachtig beeld geeft van de Franse barokke kamermuziek. Van François Francoeur (1698-1787) worden uitgevoerd delen uit zijn sonates voor viool en basso continuo en een aantal arias uit de tragédies en musique Scanderberg, Pirame et Thisbé en Tarsis et Zélie. Van Jean-Baptiste Lully (1632-1687) wordt het Si l'Amour vous soume à ses lois inhumaines uit Le Mariage forcé uitgevoerd en van Jean Philippe Rameau (1683-1764) zal weerklinken Ance tes traits, Amour uit diens opera Platée. Als intermezzi voert Frédérick Haas een aantal aansprekende werken uit voor klavecimbel van François Couperin (1668-1733).

Kaarten

Voorverkoop 17,50 bij Jongens Boeken, Dam 2, 3111 BD Schiedam. Reserveren: 010-2467670 of een mail naar info@jongensboeken.com o.v.v. naam, telefoonnummer en het gewenste aantal kaarten. Gereserveerde kaarten dienen een uur voor aanvang bij de kerk te worden afgehaald.

Kaarten aan de zaal 20,-- zolang de voorraad strekt.