Universiteit van Tilburg

Gastcollege Boris Dittrich op Universiteit van Tilburg

"Grondrechten in het nauw: gaan we te ver?"

Op 24 februari om 12.45 verzorgt Boris Dittrich in zaal EZ 4 (Tias-gebouw) een openbaar gastcollege op de Universiteit van Tilburg over de vraag of het huidige politieke antwoord op terrorisme en criminaliteit niet te vaak onze grondrechten beperkt. In het bijzonder besteedt hij aandacht aan de vrijheid van meningsuiting, het recht op privacy en het discriminatieverbod. Na afloop is er gelegenheid tot discussie en het stellen van vragen.

Hoe actueel de discussie over de grenzen van de vrijheid van meningsuiting is, maakt de commotie rond de Deense spotprenten goed duidelijk. Wat is eigenlijk precies het recht op het uiten van je mening? Worden de grenzen inderdaad overschreden als Moslims uitspraken of tekeningen als een belediging ervaren? En: is de huidige discussie vergelijkbaar met de commotie en de strafrechtelijke vervolging van Gerard Reve vanwege godslastering ("Nader tot U:
1966")?

Dittrich zal in zijn college tevens ingaan op de bevoegdheden van politie en justitie die steeds verder verruimd worden, mede vanwege de dreiging van terroristische aanslagen. Veel gemeenten blijken gretig gebruik te maken van nieuwe bevoegdheden en technologie, waardoor we nu te maken krijgen met zaken als het preventief fouilleren en cameratoezicht. De vraag is of maatregelen als deze te snel en ondoordacht worden geĂŻntroduceerd. Of: zijn ze gewoon noodzakelijk?

Noot voor de pers
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mr. Berend de Vries, verbonden aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid (Recht, Technologie en Samenleving), (013) 466 8193 of 06-47566113. E-mail: b.r.devries@uvt.nl

UvT Persbericht