Universiteit van Tilburg

Milieu beter beschermd met vergunningen dan met algemene regels

Promotie mr. drs. Petri Houweling

Wie een bedrijf wil oprichten, dat (grote) gevolgen heeft voor het milieu, heeft daarvoor een vergunning nodig. Maar er zijn ook 'algemene maatregelen van bestuur' vastgesteld die vergunningen vervangen. In haar proefschrift onderzoekt Petri Houweling welk instrument het beste kan worden ingezet.

Het is niet zo maar toegestaan een 'inrichting', zoals een stortplaats, een varkenshouderij of een discotheek te beginnen. Daarvoor is een vergunning vereist. Een vergunning is echter een ingrijpend en duur instrument. Per geval moet worden bekeken of de activiteit is toegestaan, of er speciale voorschriften moeten worden opgesteld en er moet worden gecontroleerd of hieraan wordt voldaan.

Als alternatief gebruikt de overheid ook algemene regels om gedrag van burgers te sturen. Met name op het terrein van het milieurecht gelden voor de meerderheid van de bedrijven algemene maatregelen van bestuur (amvb's), ter vervanging van de vergunning. Deze amvb's zijn gericht tot specifieke categorieën bedrijven, zoals de detailhandel, de horecabedrijven en de glastuinbouw. Zij bevatten de milieutechnische voorschriften die voorheen aan de individuele vergunning waren verbonden.

Maar welk instrument de vergunning of de algemene regel is eigenlijk het 'beste'? In haar proefschrift onderzoekt Petri Houweling of de algemene regels voldoende kwaliteit en rechtsbescherming bieden. De regels die worden vastgesteld moeten namelijk voldoen aan de eisen die horen bij democratische en rechtsstatelijke beginselen, zoals rechtszekerheid, rechtsgelijkheid, handhaving en de invloed van de burger. Een belangrijk aspect daarbij betreft de vraag of algemene regels overeenkomen met het internationale en Europese recht. Ook toetst Houweling welke van de twee instrumenten de laagste lasten (voor de burger en de overheid) opleveren.

Volgens Houweling is de amvb geen optimaal instrument en het verdient vanuit de kwaliteit van de normstelling en de rechtsbescherming geen aanbeveling dit instrument nog meer in te zetten op het terrein van het milieurecht. De vergunning kent echter ook diverse nadelen. Houweling heeft daarom een voorkeur voor een geheel nieuw systeem voor het milieurecht. Omdat in de praktijk behoefte blijft bestaan aan een individuele beslissing en een contactmoment, ligt een combinatie van de beide instrumenten (amvb en vergunning) voor de hand. In het nieuwe systeem wordt aan de voordelen van de beide instrumenten zoveel mogelijk recht gedaan. Het boek besluit met een checklist, die tevens bruikbaar is voor de instrumentkeuze op andere terreinen dan het milieurecht.

Mr.drs. Petri Houweling (1969, Spijkenisse) studeerde Nederlands recht (afstudeerrichtingen publiekrecht en privaatrecht) en juridische bestuurswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na haar afstuderen in 1995 was zij o.a. assistent-in-opleiding (Vrije Universiteit Amsterdam), universitair docent (Universiteit van Amsterdam) en later wetgevingsjurist (ministerie van VROM). Momenteel werkt Houweling als wetgevingsjurist bij de Raad van State.

Noot voor de pers
Petri Houweling promoveert vrijdag 24 februari 2006 om 14.00 uur in de aula van de Universiteit van Tilburg (Warandelaan 2, Tilburg) op het proefschrift Van vergunning naar algemene regel. Een onderzoek naar de wenselijkheid van de vergunningvervangende amvbs op het terrein van het milieurecht. Promotor is prof.mr.drs. F.C.M.A Michiels. Het boek wordt uitgegeven door Boom Juridische uitgevers (ISBN 90-5454-635-2). Journalisten kunnen een exemplaar van het proefschrift opvragen bij de afdeling Voorlichting en Externe Betrekkingen van de UvT, tel: 013 466 2000, e-mail: persberichtuvt@uvt.nl. Petri Houweling is bereikbaar op 06 4984 7646, e-mail p.houweling@raadvanstate.nl . Persberichten van de UvT staan ook op internet: www.uvt.nl/persberichten/. Informatie over deskundigen van de UvT, zie: www.uvt.nl/webwijs/

UvT Persbericht